Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Globalisering soms krom

leave a comment

Foto van kerstmutsenDe mondialisering van de economie, onder invloed van het Engels meestal globalisering genoemd, heeft als voordeel dat tot dusver arme landen als bijvoorbeeld China, India en Brazilië eindelijk hun aandeel in de economische koek krijgen. (Over de al dan niet eerlijke verdeling in die landen hebben we het even niet.)

Er zijn echter ook rare kanten aan die mondialisering. Een dezer dagen kocht ik in Itanhaém-SP (Brazilië) de mutsen op de foto voor 60 Eurocenten per stuk. Ze bleken geïmporteerd te zijn uit China. Dit terwijl Brazilië, ondanks de economische groei van de laatste jaren, vele armen kent die heel graag wat geld zouden verdienen. Blijkbaar zijn de lonen in China zo veel lager, dan wel de uitbuiting daar zo veel ‘beter’, dat Brazilië voor dit simpele product niet meer kan concurreren, zelfs als daar het (vervuilende) transport van China naar Brazilië nog bij komt. Dat is krom.

Raar idee trouwens dat er containers met kerstmutsjes van enkele centen per stuk over de wereld gaan.

December 2009

Meer Wereld

Written by Bert Ernste

januari 8th, 2011 at 11:33 am

Leave a Reply