Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brazilië: overstromingen en landverschuivingen

leave a comment

21 januari 2010 – In São Paulo (de deelstaat) zijn negen doden gevallen door het slechte weer. Overstromingen en modderlawines komen in Brazilië steeds vaker voor. Op nieuwjaarsdag kwam na heftige regenval een deel van een helling in toeristenoord Angra dos Reis (deelstaat Rio de Janeiro) naar beneden, waarbij zeker 35 doden vielen. In de Vale do Paraíba (deelstaat São Paulo) werden dit jaar een groot aantal steden getroffen door overstromingen en landverschuivingen. Een brug spoelde weg, compleet met de mensen, die op de brug stonden te kijken naar het wassende water.

In het historische stadje São Luiz de Paraitinga ging een groot deel van het koloniale erfgoed verloren, waaronder een tweehonderd jaar oude kerk, die geheel instortte. In São Paulo stad staat een woonwijk (ironisch genoeg genoemd naar een moerasgenied) al weken onder water. Door het verontreinigde water (ook de riolering loopt over) zijn daar inmiddels mensen ziek geworden. De rivier Tietê, die door São Paulo stroomt, treedt met grote regelmaat buiten zijn oevers, wat ook zorgt voor een enorm verkeersinfarct, omdat langs beide overs grote verkeersaders lopen.

Het menselijk leed is groot. Naast de doden raken veel mensen in zo’n overstroming alles kwijt waarvoor ze zich uit de naad hebben gewerkt, omdat het smerige water hun hele inboedel onbruikbaar maakt. In 2009 waren het noorden en noordoosten van Brazilië de klos. Daar vielen tientallen doden en er raakten een kleine 200.000 mensen dakloos. In 2008 was het de deelstaat Santa Catarina, waar zich grootschalige overstromingen voordeden.

Of het nu door het broeikaseffect komt of niet, feit is dat het weer in Brazilië veel extremer is geworden (een van de voorspelde gevolgen van de opwarming van de aarde). Er valt meer regen in korte tijd, vaak gepaard gaande met heftige wind en soms zelfs hagel, die oogsten vernielt. In een aantal gevallen wonen de getroffenen in gebieden, waar eigenlijk niet gebouwd had mogen worden. Soms heeft de lokale overheid om economische motieven toch vergunningen afgegeven, in andere gevallen gaat het om illegale bebouwing, al dan niet achteraf gelegaliseerd – om economische redenen of vanwege corruptie.

Daar ligt echter niet de hoofdoorzaak van de problemen met het weer. Het probleem is vooral dat de overheidsplanning (in ieder geval in São Paulo) gebaseerd is op de verwachte hoeveelheid regen uit studies van de jaren ’70 van vorige eeuw. Op basis van die verwachtingen zijn meerjarenplanningen gemaakt voor de waterhuishouding. Rivieren zijn uitgediept, er zijn overloopgebieden gemaakt en ga zo maar door. Dat blijkt nu allemaal niet genoeg te zijn. Er valt gewoon véél meer regen dan voorheen. De grond, de waterwegen en de regenafvoer in de steden kunnen dat eenvoudigweg niet verwerken.

Voorlopig zullen overstromingen en landverschuivingen zeer regelmatige onderwerpen in het Braziliaanse nieuws zijn.

Januari 2010

2011: ook dit jaar is het weer raak.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 9th, 2011 at 1:06 pm

Posted in Brazilie

Tagged with , ,

Leave a Reply