Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Stefan Zweig en Brazilië

leave a comment

Omslag boekSchrijver Stefan Zweig pleegde op 22 februari 1942 samen met zijn tweede vrouw Lotte Altmann zelfmoord in Petrópolis (RJ) in Brazilië. Hij was in augustus 1940 aangekomen in Rio de Janeiro. De krant O Jornal had een dag na zijn aankomst een kop met ‘Stefan Zweig gaat een boek over Brazilië schrijven’. Dat boek is er ook gekomen: Brazilië, het land der toekomst (De Boer, 1953, oorspronkelijk Brasilien, Ein Land der Zukunft).

Zweig lijkt in het boek nogal onder de indruk te zijn van de propaganda van het autoritaire regime van president Getúlio Vargas. Hij is nogal juichend over dat Brazilië. Er is nu een boek over het ontstaan van Brazilië, het land der toekomst, geschreven door kenner van Zweig, Alberto Dines: Stefan Zweig no país do futuro – a biografia de um livro (Stefan Zweig in het land van de toekomst – de biografie van een boek).

Het boek staat vol foto’s, documenten en afdrukken van krantenknipsels en is tweetalig: Portugees en Duits. Zweig zocht, zo lijkt het, naar een betere maatschappij, wat begrijpelijk is voor wie bedenkt dat hij vertrok uit het verscheurde Europa van de twee wereldoorlogen. Hij was zeer teleurgesteld dat vele van zijn intellectuele vrienden in Europa waren gevallen voor de verleidingen van het nationalisme. Zweig bleef ook pacifist, waardoor de autoriteiten hem niet naar het front wilden laten gaan. Hij schreef niet juichend genoeg over de krijgshandelingen.

Wie meer wil weten over Stefan Zweig kan terecht bij zijn posthuum verschenen autobiografie De wereld van gisteren, herinneringen van een Europeaan (Arbeiderspers 2007, oorspronkelijk: Die Welt von Gestern. Erinnerungen eines Europäers).

Het huis van de Zweigs in Petrópolis wordt een museum. De verbouwing moet dit jaar beginnen.

Februari 2010

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 12th, 2011 at 8:23 pm

Leave a Reply