Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Braziliaans televisienieuws legt weinig uit

leave a comment

Logo BandEind februari 2010 zag ik op het nieuws van de Braziliaanse zender Bandeirantes een item over een raket, die vanaf het Centro de Lançamento da Barreira do Inferno (Lanceercentrum van de Dam van de Hel) in Parnamarim (Rio Grande do Norte) in Brazilië was afgevuurd. Het was een kort item, maar we zagen het ding zeker drie keer de lucht in gaan. Na een vlucht van tweeëneenhalve minuut dook de raket de oceaan in, zo vermeldde het commentaar. Het Jornal da Band, zoals het journaal van Bandeirantes heet, vertelde er niet bij waar het ding voor was.

Na enig zoeken blijkt het te gaan om een training. Brazilië heeft een ruimteprogramma en wil capaciteit ontwikkelen om met veel grotere raketten satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het ging niet om de raket zelf, dat was maar een min dingetje, maar om de hele operatie en coördinatie daar omheen. Dat alles vergaten ze te vertellen daar bij Bandeirantes.

Logo GloboHet televisienieuws in Brazilië is veelal van slechte kwaliteit. Het ene journaal iets beter dan het andere, maar over het geheel niet best. Veel beelden worden herhaald (drie keer ging dezelfde raket omhoog), vaak is een enkele zin met een aanvulling op eerder nieuws aanleiding om het hele nieuwsitem van de vorige dag nog een keer uit te zenden. Veel items zijn slechts aan elkaar geplakte citaten, die geen relatie met elkaar hebben of onbegrijpelijk zijn voor mensen met alleen lagere school of nog minder opleiding. Daar zijn er in Brazilië heel erg veel van. Helder nieuws is daar extra belangrijk.

Februari 2010

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

januari 13th, 2011 at 9:37 am

Leave a Reply