Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Braziliaanse levenslust en Nederlands materialisme

leave a comment

Schilderij vlaggen en mensenBestaat er zoiets als volksaard? Het is gevaarlijk om ‘ja’ te zeggen, want dat leidt al snel tot domme generalisaties als ‘Alle Brazilianen houden van voetbal’. Toch ga je, als je langer in een ander land verblijft, wel iets van een volksaard onderscheiden. Dus op het gevaar af ook te veel te generaliseren: de meeste Brazilianen hebben een grote levenslust. Het verbaast me iedere keer weer dat Brazilianen na een ramp tamelijk opgewekt blijven. Nadat overstromingen of modderlawines hun hele hebben en houden hebben weggevaagd, reageren de getroffenen wel aangedaan, maar meestal toch ook met een onverwoestbaar optimisme: “we leven nog en gaan er weer tegen aan”.

Een Braziliaanse kennis kreeg in Nederland een auto-ongeluk, waarbij de vrachtauto zijn neus in de deur aan haar kant had. Ze keek van zeer dichtbij tegen de grill van de vrachtauto aan, maar bleef ongedeerd. Haar auto was total loss. Nadat de eerste schrik voorbij was, begon ze te lachen en was totaal euforisch, want ze had het overleefd! Enkele Nederlandse omstanders begrepen er niets van. “Maar je hele auto is naar de filistijnen.” “Je bent je auto kwijt, hoor.” Een markant verschil in perspectief.

Hollanders lijken op zo’n moment toch veel materialistischer te zijn, iets dat ook blijkt uit het fanatisme waarmee de meeste Nederlanders zich verzekeren tegen het verlies van bagage en noem maar op, als ze op reis gaan. Ik riskeer nog een generalisatie: Nederlanders kunnen minder goed tegen tegenslag dan Brazilianen.

Maart 2010

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

januari 13th, 2011 at 8:38 pm

Leave a Reply