Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Veiligheid in Brazilië valt reuze mee (Veiligheid in Brazilië 2)

one comment

Brazilië heeft een slechte naam als het gaat om veiligheid. Heel wat toeristen laten zich weerhouden om naar Brazilië te gaan, afgeschrikt door de verhalen. Een verhaal, zoals hieronder over een verzekering tegen verdwaalde kogels, draagt daartoe bij. Dat realiseer ik me, maar is geen reden om zo’n fenomeen dan maar niet te noemen.

Gelukkig valt het met die veiligheid reuze mee. Althans: de verhalen in de media en aan de borreltafel zijn zwaar overdreven. Er is een probleem (zoals in vele landen), maar het is bij lange na niet zo groot, als de verhalen willen doen geloven. Helaas wordt er tegenwoordig vooral in zwart-wittermen gediscussieerd, dus deze nuancering zal ook wel niet overkomen.

Braziliës veiligheidsprobleem beperkt zich grotendeels tot specifieke plekken. Het geweld vindt vooral plaats in en om de favelas (perifere wijken, waar de armen en -helaas- de drugsbendes zitten). Ondertussen is het in Brazilië wel zaak om op je spullen te passen, niet met je rijkdom te koop lopen (keep a low profile) en extra voorzichtig te zijn in stille straatjes.

Dat in acht nemend, is het prima toeven in Brazilië.

Maart 2010

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 16th, 2011 at 1:38 pm

One Response to 'Veiligheid in Brazilië valt reuze mee (Veiligheid in Brazilië 2)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Veiligheid in Brazilië valt reuze mee (Veiligheid in Brazilië 2)'.

  1. Veiligheid is een persoonlijk begrip, wat de 1 als hoogst onveilig beschouwd vind de ander een acceptabele situatie. Veiligheidsbeleving is dan ook het lastigste wat er is. De media speelt er een grote rol in in de veiligheidsbeleving van mensen. Als de media drie keer een hetzerig stukje publiceert over een duister donker en crimineel steegje achter een woonwijk heb je gelijk een bewonersrel omdat ze willend at de steeg veilig gemaakt wordt. terwijl ze er al vele jaren zonder problemen doorheen lopen.

    hetzelfde geldt voor sloppenwijken, achterstandswijken en crime-zones. Ikzelf ben niet snel bang, en zie vaker de kracht van wijken, de veekleurigheid en de dynamiek dan dat ik me angst laat aanjagen door anderen. maar dat komt door mijn werk denk ik.

    Wel goed dat jij er aandacht aan besteed. De pers kan heel stigmatiserend werken.

    -JC-

    16 jan 11 at 14:00

Leave a Reply