Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De stoepen van São Paulo

leave a comment

Patroon stoepen São PauloOver de gestileerde vorm van de deelstaat São Paulo gesproken (zie hieronder), ook in de trottoirs van São Paulo kom je de gestileerde deelstaat tegen. Het patroon is in 1966 ontworpen door Mirthes dos Santos Pinto (nu Mirthes Bernardes), die toen ontwerpster was bij openbare werken van de gemeente São Paulo.

Het ontwerp was een antwoord op de bekende geometrische patronen, die in Rio de Janeiro werden en worden toegepast: golvende lijnen, die bergen en zee symboliseren. In Rio wordt dat effect bereikt met mozaïek, wat het leggen van de stoepen arbeidsintensief maakt.

De oplossing van São Paulo is zeer praktisch. Je hebt er maar drie soorten tegels voor nodig: een effen zwarte, een effen witte en een zwart-witte verdeeld langs de diagonaal.

Mirthes dos Santo Pinto kreeg niets voor haar ontwerp, behalve dan de voldoening dat het overal werd toegepast: op t-shirts, zolen van sandalen en bordjes ‘Verboden te roken’ (hieronder). Heel veel mensen wisten niet meer wie het patroon had ontworpen. In 2004 werd haar naam aan de vergetelheid ontrukt, dank zij een artikel in het blad Projeto/Design.

Maart 2010

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 17th, 2011 at 8:18 pm

Posted in Brazilie

Tagged with , ,

Leave a Reply