Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Eerste contact. Indianen vol zonde, onschuldig of wat?

leave a comment

Mensen vinden het maar moeilijk om met andere culturen om te gaan. Ook bij de eerste contacten met de indianen van Brazilië waren de meningen zeer verdeeld.

De capucijner pater Claude d’Abbeville maakte deel uit van de Franse expeditie, die in wat nu de Braziliaanse deelstaat Maranhão is, France Équinoxiale stichtte met Saint Louis, later São Luís, als hoofdstad ter ere van Lodewijk XIII. D’Abbeville schrijft over de indianen en concludeert in zijn boek Histoire de la mission des pères Capucins en l’isle de Maragnan et terres circonvoisins dat de naaktheid van de indianen duidt op zuivere zielen, net als Adam en Eva in het paradijs. Ze kennen de erfzonde niet. Het begin van de mythe van de ‘nobele wilde’.

Boek LeryDe Franse calvinist Jean de Léry was lid van de Franse expeditie die in de baai van Guanabara (waar nu Rio de Janeiro ligt). Daar probeerde de Fransen de kolonie France Antarctique te stichten, onderwerp van de roman Rouge Brésil van Jean-Christophe Rufin (vertaald als Rood Brazilië). Hij had een totaal ander beeld van de indianen, zoals hij schrijft in zijn Histoire d’un voyage fait en la terre du Brésil. De naaktheid van de indianen is voor De Léry het bewijs dat de indianen helemaal geen onschuldige zielen zijn. De indianen zijn voor hem onbeschaafde mensen, die onvermijdelijk zondigen en geweld gebruiken. Ze hebben volgens De Léry geen verstand en zijn niet in staat het concept van een God te begrijpen. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat ze geen plekken hadden voor erediensten.

Franciscaner pater André Thévet was samen met De Léry in de baai van Guanabara. Hij was wel in staat om door te dringen in de wereld van de indianen en hij probeerde niet om de indianen in bijbelse termen te interpreteren en in te delen. (Er was een hele discussie over van welke zoon van Noach de indianen afstamden.) Hij had door dat de indianen wel degelijk scheppinsgverhalen kenden en die in de vorm van legendes aan elkaar doorvertelden. Ze hadden ook een god: Monan, die hen strafte toen ze er een bende van maakten, volgens de verhalen.

Fascinerend om te zien hoe vooroordelen het velen onmogelijk maken om ‘de ander’ op waarde te schatten. Nog steeds, ondanks toegenomen kennis.

Maart 2010

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

januari 17th, 2011 at 9:13 am

Leave a Reply