Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

President Obama in Indonesië

leave a comment

President Obama bezoekt binnenkort Indonesië. Obama heeft als kind een paar jaar in Indonesië gewoond. Zijn vader diende gedurende de tweede wereldoorlog als soldaat in Nieuw-Guinea, nu de Indonesische provincie West Papua.

De bevolking van West Papua heeft het slecht onder het Indonesische bewind, dat ze te danken hebben aan de frauduleuze volksstemming van 1963.

Het zou president Obama sieren als hij het lot van de Papua’s zou aankaarten bij de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Alleen al vanwege de mensenrechtenschendingen in het gebied. Het is bovendien een Amerikaans bedrijf dat in West Papua de grondstoffen weghaalt. De opbrengst gaat maar mondjesmaat naar West Papua, terwijl het gebied wel de wrange vruchten plukt van de Freeportmijn, zoals landonteigeningen en zware milieuvervuiling.

Lees de oproep van Carmel Budiardjo aan het adres van Obama met een korte samenvatting van de situatie in West Papua.

Ook Nederland zou veel meer moeten doen voor de bevolking van West Papua. Het gebied was tenslotte eeuwenlang een Nederlandse kolonie (tot 1962).

Maart 2010

Meer over Nederlands Nieuw-Guinea | West Papua

Written by Bert Ernste

januari 18th, 2011 at 8:25 pm

Leave a Reply