Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Braziliaanse naïeve kunst

leave a comment

Wat is kunst? Moeilijke vraag. Uiteindelijk is het antwoord: dat wat ‘men’ als kunst ziet. Dat wordt meestal bepaald door de culturele elite. Die culturele elite is daarbij subjectief en onder zware invloed van de smaak van de tijd. Dat is logisch want een objectief criterium om te bepalen wat kunst is, bestaat niet.

Schilderij van expositieBij de zogenoemde naïeve kunst is de vraag wat kunst is nog moeilijker te beantwoorden. Wanneer is een kindertekening (per definitie naïef) kunst? Hoe weet je of het naïeve schilderij dat je op de zondagse kunstmarkt op de Praça da República in São Paulo kunt kopen, kunst is, en niet een in serie geschilderd standaardwerkje?

Het beste is gewoon te kopen wat je mooi vindt en de culturele elite te laten voor wat die is: elitair.

Elitair is overigens niet alleen slecht, we hebben elites ook nodig. In de juiste galerie vind je toch vaak beter werk dan op de markt. Voor Braziliaanse naïeve kunst van de nieuwe generatie kunt u tot 3 april 2010 terecht in São Paulo:

Tentoonstelling Hora do Brasil met werken van onder anderen Ana Maria Dias, Luciana Mariano, Malu Delibo, Ernani Pavaneli, Lúcia Buccini e Mara D. Toledo.
Galeria Jacques Ardies, Rua Morgado de Mateus 579, Vila Mariana, região sul, São Paulo – SP Tel.: 0/xx/11/5539-7500
Maandag-vrijdag.: 10 – 18.30 uur. Zaterdag: 10 – 16 uur

Maart 2010

Wie niet in São Paulo is kan hier een aantal werken bekijken.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 20th, 2011 at 3:40 pm

Leave a Reply