Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Steeds meer reclame

leave a comment

Overal rukt de reclame op. Steeds meer reclameboodschappen achtervolgen ons, overal en altijd. Als u weer eens een mooi dorp of stadje bezoekt, probeer dan eens de reclame weg te denken. Alles wordt dan ineens veel mooier.

In Brazilië zijn ze een nieuwe grens over. Daar prijzen een aantal televisiepresentatoren nu zelf de producten aan.

Stel u voor: de presentator heeft net een reportage over – noem maar wat – het leven van de zoetwaterdolfijn in de Amazone afgekondigd of een verslag van een politieoptreden ergens in São Paulo en zegt dan iets van: “Nu een belangrijk onderwerp. Mondhyhiëne. We weten allemaal dat het belangrijk is. Gebruik daarom …” Een en ander ondersteund door passende beelden van het product. Of erger, de presentator gaat achter een tafel staan, waarop de producten staan uitgestald.

In Nederland zie ik dat nog niet zo een twee drie gebeuren, maar het geld kruipt waar het niet gaan kan. Sommige journalisten laten zich al lijmen om reclame te maken, bijvoorbeeld voor banken, zoals Wouke van Scherrenburg deed voor de ING Bank. Na haar carrière als kritisch en onafhankelijk journaliste te hebben afgesloten, dat wel. Toch geeft het aan hoe dun de scheidslijn is en hoe gemakkelijk men toegeeft aan de verleidingen van reclamegeld.

Maart 2010

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

januari 20th, 2011 at 9:38 am

Leave a Reply