Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vraag naar biobrandstof bedreigt indianen

leave a comment

Guarani-indianen in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul leefden al in erbarmelijke omstandigheden. Nu wereldwijd de vraag naar biobrandstof toeneemt willen de grootgrondbezitters steeds meer land, waar de Guarani leven, in cultuur brengen voor de productie van ethanol uit suikerriet. Survival International stuurde een schokkend rapport over de situatie van de Guarani naar de Verenigde Naties.

Het lijdt geen twijfel dat de indianen in Brazilië vaak het onderspit delven tegen economische belangen, al dan niet verdedigd door gewapende knokploegen van grootgrondbezitters, die voor moorden niet terugdeinzen. Het overheidsorgaan dat de belangen van de indianen moet behartigen, de FUNAI (Fundação Nacional do Índio), is vaak niet competent, heeft gebrek aan middelen en is nogal eens corrupt.

Toch zit er ook een lastig dilemma in de omgang met inheemse volkeren. Zie bijvoorbeeld het fascinerende boek Rooksignalen van Ineke Holtwijk. Moet je de indianen in de blanke maatschappij opnemen, moet je ze hun eigen leven laten leiden (ze in isolement laten leven), of is er een gulden middenweg? Terecht merkt Holtwijk op dat we in het westen vaak een geïdealiseerd beeld hebben van de indianen.

Zie ook De indiaan die een televisie wilde: het nieuws dat we niet krijgen

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 21st, 2011 at 1:37 pm

Leave a Reply