Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Angst regeert ook op koninginnedag

leave a comment

Gevelsteen leeuwKoninginnedag. Feest. Nou ja, feest? De televisie laat zien hoe veel veiligheidsmaatregelen genomen zijn, zowel bij de herdenking in Apeldoorn aan de vooravond van koninginnedag, als in Zeeland waar de koninklijke familie koninginnedag viert.

Allemaal naar aanleiding van de gestoorde man, die vorig jaar op de koninklijke stoet in probeerde te rijden.

Is dat nu reden om al die veiligheidsmaatregelen zo op te voeren? De actie vorig jaar was een eenmansactie. De dader is dood. Denken de veiligheidsdiensten nu echt dat we ons vanaf nu altijd en eeuwig moeten op voorhand moeten wapenen tegen individuele dwazen?

Het enige argument om de veiligheid rond koninginnedag op te voeren is de mogelijke voorbeeldwerking van de eenmansactie van vorig jaar. Die zou mensen op ideeën kunnen brengen. Maar is die kans nu zo groot dat er tonnen moeten worden uitgegeven om de plaats van de festiviteiten te veranderen in een vesting? Absolute veiligheid is onmogelijk, probeer die dan ook niet na te jagen.

Veiligheidsmaatregelen zijn nodig, maar we slaan vreselijk door. De veiligheidsdiensten maken zich graag breed en dat lukt beter als we angstig zijn. Bang word je vanzelf, als je al die veiligheidsmaatregelen ziet.

April 2010

Meer korte notities Nederland

Written by Bert Ernste

januari 27th, 2011 at 1:10 pm

Leave a Reply