Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Bij ING betaalt de klant voor veranderingen

leave a comment

Logo INGDe ING Bank gaat het systeem van internetbankieren veranderen. De veiligheidscodes komen in de toekomst via een sms (short text message) op de mobiele telefoon. Dat systeem bestond al voor voormalige klanten van de Postbank. Op gezette tijden probeerde de ING de klanten die de codes op papier ontvangen aan de mobiele telefoon te krijgen, maar als je daar niet op in ging, had je geen overlast. Nu wel, want je wordt gedwongen overgezet, tenzij je actie onderneemt.

Wie geen mobiele telefoon heeft, of in het buitenland niet kan vertrouwen op de lokale sms-provider, moet bellen naar de ING Bank om gevrijwaard te worden van het systeem van codes via de mobiele telefoon. Op zich al niet gebruiksvriendelijk. Waarom niet van te voren een eenvoudig keuzeformulier toezenden? Je wordt automatisch overgezet en als je dat niet wilt, moet je gaan bellen. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn, als ik in het buitenland was geweest op het moment, dat de ING dit kunstje flikt, en ik de betreffende brieven niet had gezien.

Bovendien blijkt dat je moet bellen naar een betaald servicenummer. Oftewel: de klant heeft niet alleen last van de veranderingen, maar moet betalen (óók voor wachten aan de telefoon!) om geen nadelen te ondervinden van de nieuwigheden, die de ING bedenkt.

De klanten‘service’ vindt dat het aan de klant ligt en schrijft: “Wanneer u niet naar het buitenland zou vertrekken, of een mobiele telefoon had, zou u ook niet naar onze afdelingen hoeven bellen omdat alles automatisch voor u in orde gemaakt zou worden.” Ja ja, wie geen mobiele telefoon heeft, of naar het buitenland gaat heeft het aan zichzelf te danken dat hij niet meer past in het systeem dat ING bedenkt voor het internetbankieren.

Het systeem van de codes op papier was juist zeer handig voor wie vaak zijn bankzaken vanuit het buitenland moet regelen. Gemakkelijk mee te nemen, gemakkelijk om een kopie te maken. Met de digipas, identifier, of hoe de apparaatjes ook mogen heten die andere banken gebruiken, loopt je het risico dat ze stuk gaan, zoals mij bij het ding van de SNS Bank overkwam. Daardoor kon ik drie maanden lang niet aan mijn geld komen. De eerste vervanging viel door slechte verpakking uit de envelop en de wachttijd was al rijkelijk lang. Verzenden naar het buitenland (door de buurman, de bank vindt dat onveilig) kwam er uiteraard bij. De enige oplossing voor mensen die veel in het buitenland internetbankieren, lijkt een tweede apparaatje aanvragen voor een gemachtigde en die zelf als reserve meenemen (met de betreffende inlogcodes).

April 2010

Meer korte notities Nederland

Written by Bert Ernste

januari 27th, 2011 at 10:08 am

Leave a Reply