Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Eneco en adders onder de groene stroom

leave a comment

Logo EnecoEnergiebedrijf Eneco bombardeert de klant met e-mails, waarin het bedrijf onder meer schrijft: “Ecostroom kost precies hetzelfde als grijze stroom. (…) Er verandert niets aan uw contractvorm, u zit dus niet vast aan een meerjarig contract” “Het liefst levert Eneco aan al haar klanten groene stroom, maar daarvoor hebben we eerst uw toestemming nodig.”

Dat laatste klinkt vreemd, contract hetzelfde, maar de klant moet toestemming geven om op groene stroom over te gaan? Dus de vraag aan Eneco: “Kunt u mij uitleggen waarom u mijn toestemming nodig heeft om mij groene stroom te leveren, als dat volgens dezelfde voorwaarden gaat? Er is toch geen wet die u verbiedt om groene stroom te leveren aan al uw klanten, ook als ze daar zelf niet expliciet voor kiezen?”

Uit het antwoord van Eneco:
“Het is niet mogelijk om uw contract zonder uw toestemming over te zetten naar groene stroom. U heeft (van oorsprong) een contract voor grijze stroom. Voor groene stroom sluiten we een ander contract af, dit contract heeft wel dezelfde tarieven en voorwaarde als het contract voor grijze stroom. Omdat groene stroom een ander contract betreft, is het niet toegestaan dat Eneco dit zonder toestemming wijzigt. Wanneer we dit zonder uw toestemming zouden wijzigen is het contract voor groene stroom niet rechtsgeldig.”

Dat is weinig verhelderend. Het komt erop neer dat het moet, omdat het contract een ander contract is. Dat is natuurlijk geen antwoord, maar verschuift alleen de vraag: waarom een ander contract maken, als de voorwaarden hetzelfde zijn? Adders onder het gras?

Eneco legt het in tweede instantie zo uit:
“Wij zijn wettelijk verplicht om de klanten die een grijs contract hebben een nieuw contract af te laten sluiten omdat dit simpelweg een ander product is (de manier waarop het opgewekt wordt).”

Wat is dat voor wet, die verplicht om een ander contract te sluiten als de voorwaarden gelijk blijven? Het blijft gissen. Een mogelijkheid is dat prijsverhogingen op een andere manier geregeld zijn, zodat Eneco eerst de klanten binnen kan halen met de mededeling dat de prijzen gelijk zijn, maar later de prijzen kan verhogen. Bijvoorbeeld als de subsidie op groene stroom vervalt. Weten doen we het niet, want Eneco doet het voorkomen alsof er niets verandert.

Juni 2010

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

januari 30th, 2011 at 1:40 pm

Leave a Reply