Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Klimaatrapport ondanks fouten degelijk, zorgen liggen elders

leave a comment

Enige tijd geleden was er ophef over een paar storende fouten in het laatste rapport van de IPCC, het Internationale Panel on Climate Change. Een doorlichting van het klimaatrapport stelt nu dat het rapport, ondanks een aantal fouten, nog steeds een stevig rapport is en dat we ervan uit moeten gaan dat de opwarming van de aarde door menselijk ingrijpen een harde realiteit is. Wel moet de kwaliteitscontrole bij het IPCC beter.

Mooi, dat weten we dan weer. De fouten in het duizenden pagina’s omvattende rapport, hoewel natuurlijk storend, zijn eigenlijk niet verrassend, als je naar de complexiteit van het klimaatonderzoek kijkt. De storm in een glas water is eigenlijk alleen maar veroorzaakt door de zogenoemde klimaatsceptici, die het in hun argumenten vaak vele malen minder nauw nemen dan ze van het IPCC eisen.

Als het om wetenschappelijk onderzoek gaat, zijn de klimaatrapporten van het IPCC wel het laatste, waar we ons zorgen over hoeven te maken, al is een kritische houding altijd goed. Het onderzoek van het IPCC is vele malen degelijker dan het gros van onderzoeken die de industrie, belangenorganisaties en overheid vrijwel dagelijks over ons uitstorten. Daar is heel veel onderzoek bij dat naar de gewenste conclusie gestuurd wordt.

Juli 2010

Zie ook De ongelovige burger moet wel consequent zijn.

Written by Bert Ernste

februari 3rd, 2011 at 9:37 am

Leave a Reply