Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Os Famosos e os Duendes da Morte | The Famous and the Dead

leave a comment

Poster filmDe film Os famosos e os duendes da morte (The famous and the dead) (2009) van regisseur Esmir Filho laat de belevingswereld zien van een puber in een klein stadje in Zuid-Brazilië, waar de Brazilianen afstammen van Duitse immigranten.

Het is vooral via de leefwereld van de zestienjarige hoofdpersoon dat we een beeld krijgen van de beperkingen van zo’n kleine stad in het binnenland. Mede dank zij internet wil Mr. Tambourine Man, zoals hij zich op het web noemt, de wereld in en met name naar een concert van Bob Dylan. Althans dat is zijn droom.

De film toont op fraaie wijze de dromen en verlangens van Mr. Tambourine Man, die op school een buitenbeentje is. Die dromen en verlangens leiden tot dilemma’s. Weg gaan uit de wereld die je kent, is helemaal nog niet zo gemakkelijk. Tegelijk is de roep van de grote buitenwereld groot (en eng) en de beknelling van de lokale gemeenschap zodanig, dat andere jongeren soms zelfmoord plegen door van de brug af te springen. In plaats van de brug over te gaan de wijde wereld in.

Dat levert een bijzondere film op, die velen, gewend aan Braziliaanse films over geweld en sociale problemen, zal verrassen. Het is ook een heel knappe film, waar droomwereld en werkelijkheid prachtig door elkaar heen lopen, ondersteund door de cameravoering en de fraaie muziek.

De negatieve kanten van een kleine gemeenschap zijn zeer invoelbaar, net als de roep van de wereld daarbuiten, die vandaag de dag via internet ook volop aanwezig is in kleine dorpen. Ook de twijfel van jongeren, die meer willen dan het leven van hun ouders, komt goed over: ‘durf ik de wijde wereld in te trekken, pas ik mij aan, of spring ik van de brug?’

De acteurs zijn vrijwel zonder uitzondering uitstekend. Een aantal komt uit het dorp, waar de schrijver, Ismael Caneppele, van het gelijknamige boek en coauteur van het filmscript vandaan komt. Dat levert sterk, natuurlijk acteren op.

Toch sleepte de film me het eerste uur niet echt mee. Neem die mededeling vooral voor wat die is: louter een persoonlijke mening. Ga de film zelf zien, want hij toont de (universele) wereld van een opgroeiende puber met al zijn twijfels en verlangens op een manier die je weinig ziet. Bijzonder!

(Openingsfilm op het Latijns Amerikaans Filmfestival Laff 2010.)

Juli 2010

Meer Braziliaanse film

Written by Bert Ernste

februari 3rd, 2011 at 8:36 pm

Posted in Brazilie

Tagged with , ,

Leave a Reply