Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Geen WK voetbal in Nederland graag

leave a comment

Foto kop uilDe wereldvoetbalbond Fifa kwam in Nederland kijken of ons land (samen met België) geschikt is voor het organiseren van het wereldkamioenschap voetbal.

Kritische vragen
In Nederland stellen mensen kritische vragen over het aanbod dat Nederland en België aan de Fifa hebben gedaan. Belastingvrijheid voor de Fifa, vergaande bescherming van sponsors, vip-behandeling van spelers en officials (onder meer voorrang op snelwegen) en ga zo maar door. Geven Nederland en België de regie te veel uit handen? Mag de belastingvrijheid wettelijk wel? Krijgt de Fifa niet te veel macht? Gemeentebesturen van de beoogde speelsteden hebben medewerking toegezegd zonder de gemeenteraad goed op de hoogte te brengen. Meer

Sommigen zeggen dat het vragen stellen slecht is voor de kansen van Nederland om het WK te mogen organiseren.

Dat zal zo zijn, maar als we ook al geen kritische vragen meer mogen stellen, wordt het echt ernstig. De vragen zijn bovendien zeer terecht.

Het is veelbetekenend dat het zogenoemde bid book met het aanbod aan de Fifa aanvankelijk geheim gehouden werd. Dat zegt eigenlijk al alles.

Onverantwoord in tijd van bezuinigingen
Daarnaast leven we in tijden van grote (overheids)bezuinigingen. Het is dwaas om dan een miljoenen vretend evenement te willen organiseren. De optimistische voorspellingen dat dergelijke evenementen geld opleveren in de vorm van Hollandpromotie, berusten op drijfzand. Aanvulling 20 november 2010: De cijfers, die de overeid hanteert, blijken zelfs onjuist.

Het WK voetbal in Nederland houden zou dus zeer onverstandig zijn.

Augustus 2010

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

februari 5th, 2011 at 2:37 pm

Leave a Reply