Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Media laten inhoud liggen

leave a comment

De pers liep vandaag (5 augustus 2010) massaal uit voor Naomi Campbell, die getuigde bij het proces tegen Charles Taylor, oud-president van Liberia. Inhoudelijk had ze weinig te melden, maar dat doet er voor de meeste media niet toe.

Onder druk van de concurrentie van internet en het idee dat nieuws dichter bij de mensen moet staan, zijn veel media, zeker de audiovisuele, het journalistieke handwerk uit het oog verloren.

Berichten uit het trainingskamp van het Nederlands elftal worden langdradig opening journaal, societynieuws (huwelijk Wesley en Joante) wordt ongegeneerd tussen overstromingen en massaontslagen door gegooid. Net als je bij een nieuwsitem denkt ‘wat erg!’ komt er weer een luchtig onderwerp. Het lijkt soms of dergelijke ‘nieuws’programma’s als de dood zijn de kijker te veel serieus nieuws te bieden.

Vandaag dus weer een sterk staaltje. Bij het proces tegen ex-president Charles Taylor van Liberia in Leidschendam, kwam vandaag zo’n beetje de hele wereldpers opdraven. De pers kwam niet om het belangwekkende proces tegen een Afrikaanse president te verslaan, die beschuldigd wordt van gruweldaden in Sierra Leone. Het journaille liep uit, omdat het wereldberoemde model Naomi Campbell kwam getuigen. Niet de inhoud was bepalend, maar enkel het feit dat er een topmodel kwam.

Het toont maar aan dat het journalisten vaak niet meer gaat om de inhoud.

Augustus 2010

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

februari 5th, 2011 at 9:46 am

Leave a Reply