Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brazilië nog steeds land van contrasten

leave a comment

São Paulo – Op televisie veel propaganda van presidentskandidaat Dilma Rousseff voor alles wat er in Brazilië is bereikt onder haar voorganger president Lula (van dezelfde partij). Op 31 oktober 2010 is de tweede ronde van de presidentsverkiezing.

De gladde propagandafilm van Rousseffs campagneteam is niet helemaal onzin. Economisch had Brazilië de wind in de zeilen, de armoede is (mede door overheidsbeleid) afgenomen, er zijn rijke olievoorraden gevonden voor de kust van Rio de Janeiro en Santos. Brazilië is een opkomende (economische) macht en speelt een steeds nadrukkelijker rol op het wereldtoneel.

Dan is er ineens weer zo’n gevoel van déjà vu. Het televisienieuws heeft een item over diverse opleidingen, die er jaren over doen om hun leerlingen hun diploma te overhandigen. Talloze mensen, die hun examen al gehaald hebben, kunnen geen promotie maken of een betere baan vinden, omdat ze geen diploma kunnen overleggen. Ineens is Brazilië weer even ‘derde wereld’ en geen opkomende economische macht.

Brazilië is de laatste tien – twaalf jaar hard vooruit gegaan, maar er is nog veel te doen. Zie ook De erfenis van een niet zo linkse president.

Oktober 2010

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

februari 10th, 2011 at 8:26 pm

Leave a Reply