Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Barbecue van Verkade (Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 1)

leave a comment

Ansichtkaart met kaart van Nieuw-GuineaZo maar een herinnering die opkomt. Op Nieuw-Guinea hadden we een ‘barbecue van Verkade’. Dat wil zeggen: een simpele barbecue gemaakt van een rechthoekig koekblik van die fabriek. Hij kostte weinig, want hij was gemaakt in de gevangenis.

De gevangenen sneden de bodem uit het blik, drukten halverwege de hoogte van het blik een paar lippen naar binnen en daarop legden ze de bodem, voorzien van een groot aantal gaatjes om lucht door te laten. Onderaan zaten ook gaten voor de luchttoevoer. Aan de bovenkant van het blik was ijzerdraad gespannen. De houtskool ging op de plaat met gaatjes, de sateh op de draden. Prima ding.

Grappig hoe zo’n herinnering vijftig jaar later opborrelt. (De westelijke helft van Nieuw-Guinea was tot 1962 een Nederlandse kolonie.)

Meer West Papua | Nieuw-Guinea

December 2010

Leave a Reply