Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Iemanjá, godin van de zee

leave a comment

Foto strand met piepschuim bootje en bloemenVandaag veel rommel op het Braziliaanse strand. Witte bloemen en rode rozen op de vloedlijn. Ook kaarsen en piepschuim bootjes met de naam ‘Yemanja’. Een groter bootje van piepschuim is vergaan en ligt in stukken tussen de bloemen.

Blijkbaar hebben gisteren veel mensen in Brazilië hun wensen kenbaar gemaakt aan de godin van de zee, Iemanjá (of Yemanjá of Janaína) door een bootje met offers de zee op te sturen. Als Iemanjá de offers terug geeft, gaan de wensen niet in vervulling, zo denkt men.

Iemanjá is een van de orixas uit de godsdienst van de Yoruba in West-Afrika, die met de slaven is meegekomen naar Zuid-Amerika. Ze is de patroonheilige van de vissers en schipbreukelingen, de essentie van het moederschap en de geest van het maanlicht. Zoals veel Afrikaanse goden in Brazilië zijn vermengd met heiligen uit het katholicisme, wordt Iemanjá vaak vereenzelvigd met Nossa Senhora dos Navegantes (Onze Lieve Vrouwe der Zeevarenden, een titel gegeven aan Maria). In veel badplaatsen aan de kust van Brazilië staan standbeelden van Iemanjá.

Meer Brazilië

November 2010

Written by Bert Ernste

februari 13th, 2011 at 11:40 am

Leave a Reply