Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Een indiaan als derde koning

one comment

Schilderij van ‘driekoningen’

De derde ‘koning’ is een (Braziliaanse) Indiaan

Driekoningen, 6 januari. In de bijbel staat evenwel helemaal niet dat er drie koningen naar de geboorte van Jezus trokken. Het was een ongespecificeerd aantal ‘magiërs’, een begrip uit het oosten. De term ‘koningen’ werd later geïntroduceerd, omdat West-Europanen geen beeld hadden bij ‘magiërs’. Het aantal is afgeleid uit de drie geschenken: goud, wierook en mirre.

Vaak wordt een van de drie koningen afgebeeld als een zwarte (waarom is neger zo’n beladen woord?) of moor, al staat ook daar niets over in de bijbel. Na de ontdekking van Amerika (1492) werd deze soms vervangen door een Indiaan.

Op bijgaand schilderij, toegeschreven aan Vasco Fernandes (Grão Vasco) of Jorge Afonso, zien we geen zwarte Balthasar, maar een Braziliaanse indiaan, meer precies een tupinambá. Het zou geschilderd zijn tussen 1501 en 1506. Uiteraard is de indiaan voor de gelegenheid gekleed.

Brazilië was in 1500 ontdekt door Pedro Álvares Cabral, hoewel er discussie is of de Portugezen het gebied eerder ontdekten en dat stil hielden.

Het schilderij hangt in het museum Grão Vasco in Viseu, Portugal.

Meer Portugal

Januari 2011

Written by Bert Ernste

februari 14th, 2011 at 4:04 pm

One Response to 'Een indiaan als derde koning'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Een indiaan als derde koning'.

  1. Prachtige afbeelding. Wij spraken altijd al over de drie ‘wijzen’ uit het oosten. Overigens zie ik hier vier bezoekers, van wie er één al door de knieën is gegaan.

    Constant Coolsma

    6 jan 17 at 15:57

Leave a Reply