Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Oscar Niemeyer 103

leave a comment

Foto interieur theater ontworpen door NiemeyerVandaag (15 december 2010) wordt Oscar Niemeyer 103 jaar oud. De wereldberoemde Braziliaanse architect is nog steeds actief. Hij is onder meer de ontwerper van een groot aantal belangrijke gebouwen in Brasília, Braziliës hoofdstad die in de jaren vijftig van vorige eeuw uit de grond werd gestampt.

Niemeyer krijgt wel steeds meer kritiek op zijn werk. Volgens de kenners is zijn werk niet meer wat het geweest is. Vrienden van de architect hebben hem al vaak aangeraden om te stoppen. Zoals het dagblad Folha de São Paulo afgelopen vrijdag zei: de tegenstrijdigheid is dat Niemeyers recente projecten van slechte kwaliteit zijn zodat ze zijn erfenis bezoedelen, maar tegelijkertijd de oude meester helpen te blijven leven.

Diverse projecten van Niemeyer zijn bij gebrek aan standplanning en politieke wil nooit afgebouwd, of na voltooing gesloten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Cultureel Centrum Oscar Niemeyer in Goiânia en het Stadspark in Natal. Niemeyer werkt nu onder meer aan een museum op de Azoren.

Het is jammer te zien dat de oude meester ‘het’ niet meer helemaal heeft, al blijven de vloeiende vormen van zijn werk mooi. Tegelijkertijd is het fascinerend om een 103-jarige zo actief te zien. Laten we hoe dan ook niet vergeten dat Niemeyer prachtig werk heeft gemaakt. Zie deze documentaire.

Op de foto het interieur van het door Niemeyer ontworpen theater in het Parque do Ibirapuera in São Paulo.

Meer Brazilië

December 2010

Written by Bert Ernste

februari 14th, 2011 at 9:11 am

Leave a Reply