Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Doorgeslagen terrorismebestrijding

leave a comment

Vlak voor kerst pakte de Nederlandse politie twaalf Somalische terreurverdachten op. Zes zijn er inmiddels vrij. Het begint er op te lijken dat de aanwijzingen voor een mogelijke terroristische aanslag flinterdun waren. Te begrijpen valt dat je, als je een mogelijke aanslag wilt voorkomen, niet altijd kunt wachten totdat je helemaal zeker bent van de zaak. Het lijkt er echter op dat de Algemene Inlichtingen- en Vreemdelingendienst (AIVD) de verkregen informatie niet naar waarde heeft weten te schatten.

Het deed mij denken aan de twee vermeende terroristen, die jaren geleden met zwart gemaakte skibrillen* op uit een internationale trein werden gehaald bij Amsterdam Centraal. De enige aanwijzingen waren dat medereizigers hun gedrag vreemd vonden en dat ze Arabisch gekleed waren. Ze waren enkele malen richting toilet gegaan met hun bagage. Naar later bleek om te bidden.

Het is in dit soort gevallen een dilemma wanneer je moet ingrijpen, maar het komt wel erg vaak voor dat terrorismezaken op niets uitdraaien. Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) is tussen 2004 en 2008 nog geen kwart van de aangehouden terreurverdachten ook daadwerkelijk veroordeeld voor het beramen van een aanslag: 27 van de 113. Terreurzaken leidden daarmee beduidend minder vaak tot veroordelingen dan bij strafzaken in het algemeen. Het OM begint jaarlijks circa 260.000 strafzaken. Ruim de helft komt voor de rechter. In meer dan 90 procent van de zaken volgt een veroordeling. (Bron: NRC 27 december 2010)

* Zijn die zwarte skibrillen om de verdachten te intimideren? De route van het Centraal Station naar het politiebureau in Amsterdam is bij mijn weten niet geheim.

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

februari 15th, 2011 at 10:13 am

Posted in Nederland

Tagged with ,

Leave a Reply