Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Op het verkeerde been

2 comments

De autoriteiten in Brazilië, in dit geval de Polícia Federal, weigeren mijn visum te verlengen. Ze hebben gelijk, ik heb mij ergens een paar dagen verteld en ben het afgelopen jaar langer in het land geweest dan toegestaan. In plaats van dat ze vertellen dat ik nu voor datzelfde aantal dagen (drie) het land uit moet, waarna ik kan terugkomen voor negentig dagen, beweert de beambte dat ik een jaar het land uit moet. Dat is schrikken, want ik ga regelmatig naar Brazilië.

Gevraagd om uitleg zegt de man achter de balie dat de regels zijn veranderd. Ik kan die niet op schrift krijgen. Op het internationale vliegveld van São Paulo beweert een andere agent van de Polícia Federal hetzelfde: een jaar het land uit. Terug naar het visumkantoor. Na uren wachten krijg ik een chef te spreken. Die heeft een ingewikkelde technische uitleg, die het verhaal lijkt te bevestigen.

Lijkt, want het is niet zo. De regels zijn helemaal niet veranderd. (Je mag in totaal 180 dagen per 365 dagen [het gaat niet om kalenderjaar] in Brazilië verblijven zonder permanente verblijfsvergunning*.) Ze hebben nu alleen een computerprogramma dat het beter uitrekent dan ze vroeger op een papiertje konden doen. Ongetwijfeld een verbetering. Nu nog de voorlichting aan de reiziger op peil brengen. En ik beter leren tellen.

* Bij aankomst krijgen Europeanen normaliter automatisch permissie om negentig dagen in Brazilië te verblijven, mits je dus nooit in een periode van 365 dagen (het gaat niet om kalenderjaar) meer dan 180 dagen in Brazilië bent. Voor een extra negentig dagen moet je voor de eerste negentig op zijn bij de Polícia Federal langs om de verlenging aan te vragen.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

februari 17th, 2011 at 7:13 pm

Posted in Brazilie

Tagged with , ,

2 Responses to 'Op het verkeerde been'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Op het verkeerde been'.

 1. Beste Bert, Als journalist kun je een visum voor 4 jaar krijgen. Als toerist maximaal 180 dagen per 360 dagen – niet per kalenderjaar!
  Kijk maar op : http://portal.mj.gov.br/data/Pages/MJA1BC41DEITEMID754E8D13DC0D4C6DA2D175AFB74A9B97PTBRIE.htm

  Jos

  21 feb 11 at 00:15

 2. Dank voor de tip en aanvulling. Ik heb de tekst aangepast om de onduidelijkheid kalenderjaar / 365 dagen te vermijden.

  Bert Ernste

  21 feb 11 at 01:37

Leave a Reply