Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Spreken met buitenlands accent

leave a comment

Wie zich in het buitenland in een vreemde taal verstaanbaar probeert te maken, wordt bijna altijd herkend als buitenlander. De moedertaal beïnvloedt meestal de uitspraak van een taal die je later leert. In het geval van een meertalige opvoeding ligt dat natuurlijk anders.

Wie een vreemde taal heel goed spreekt, zou eigenlijk graag van dat buitenlandse accent af willen. Dat is het hoogste haalbare bij het leren van een taal. Ongemerkt opgaan onder de lokale bevolking. Als buitenlander herkend worden kan leiden tot discriminatie, maar heeft soms ook praktische nadelen, bijvoorbeeld dat de prijs van een offerte stijgt als ze door hebben dat je uit het rijke Europa komt. Het leidt ook vaak tot vragen waar je vandaan komt en wat je van het land vindt. Niet altijd een stimulerend onderwerp.

Op andere momenten is zo’n buitenlands accent juist heel prettig. Wie iets verkeerds zegt met accent, is bij voorbaat vergeven. Niet alleen als je een taalfout maakt, maar ook als je bijvoorbeeld zondigt tegen de  beleefdheidsregels. De ander is dan niet zo snel beledigd, want door het accent wijt hij de misstap al snel aan het buitenlander zijn.

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

februari 18th, 2011 at 2:36 pm

Leave a Reply