Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Volkswagen Kever bedreigd door (Braziliaanse) APK

leave a comment

Logo van 30 jaar Fusca Club Brazilië. Bron: https://mauriciomorais.blogspot.com/2015/06/30-anos-fusca-clube-do-brasil.htmlIn Brazilië, althans in São Paulo stad, moeten alle auto’s sinds enkele jaren gekeurd worden. Er wordt daarbij geen verschil gemaakt tussen oude en nieuwe auto’s, tenzij het gaat om tot in de puntjes gerestaureerde modellen, die een speciale erkenning hebben.

Voor de Volkswagen Kever (in Brazilië Fusca geheten), is de keuring een groot probleem. Met name de regels rond de uitstoot van gassen zijn problematisch voor de luchtgekoelde Volkswagen Kever. Er zijn in Brazilië nog heel veel Kevers, want het model is daar nog tot 1996 gemaakt. (Tussen 1986 en 1993 was de productie gestopt, maar die werd tussen 1993 en 1996 hervat op verzoek van de toenmalige president Itamar Franco.) Ook in Brazilië zijn veel Keverliefhebbers. (Rechts het logo van  30 jaar Kever Club Brazilië. Bron.)

De Volkswagen Kever komt alleen door de keuring als je een speciale firma de auto laat behandelen met allerhande chemische producten. Na de keuring moet je de motor weer schoon laten maken, want doorrijden met die rotzooi in de motor en brandstof is niet goed voor de Kever. Voor iemand als Jan van de Ven, die in São Paulo al tientallen jaren sleutelt aan zijn oude Fusca, lijkt rijden in zijn Kever voorbij – tot zijn grote verdriet.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

maart 2nd, 2011 at 9:22 am

Leave a Reply