Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Generatiekloof Brazilië: inflatie

leave a comment

Het is nu bijna twintig jaar geleden dat Brazilië hyperinflatie kende. In de jaren ’80 van vorige eeuw was de jaarlijkse inflatie gemiddeld 330 procent. Tussen 1990 en 1994 was het jaargemiddelde 768 procent. Wie zijn loon kreeg ging onmiddellijk naar de supermarkt, want een dag later waren de prijzen al weer aanzienlijk gestegen. Uit die tijd stamt het grapje dat je beter een taxi kon nemen dan een bus, “want een taxi betaal je achteraf”.

Het economisch plan Plano Real maakte in 1994 een einde aan de inflatieproblemen. Sindsdien zijn de prijsstijgingen in Brazilië van een beheersbare omvang. Het streven van de regering is de inflatie op maximaal 4,5 procent te houden, waarbij een speling van twee procentpunten naar boven of beneden, dus een inflatie tussen de 2,5 en 6,5 procent, acceptabel wordt geacht.

Vanwege Braziliës sterke economische groei van de laatste jaren en de daarmee gepaard gaande toenemende vraag is de inflatiedruk toegenomen. De Braziliaanse regering heeft de basisrente verhoogd om de inflatie af te remmen. De rente in Brazilië hoort bij de hoogste in de wereld.

Inmiddels is een hele generatie opgegroeid, die de tijd van hyperinflatie niet (bewust) heeft meegemaakt. Het is interessant om in de commentaren te zien dat de jongeren zich weinig zorgen maken over inflatie, terwijl de ouderen, die de zenuwachtige tijd van hyperinflatie meemaakten, nog steeds wat angstig reageren op nieuw cijfers over hogere inflatie.

Analisten, die uitgenodigd waren voor een ontmoeting met het nieuwe bestuur van de centrale bank van Brazilië, toonden zich ongerust. Ze hebben wat twijfels of de Banco Central wel hard genoeg optreedt tegen de dreigende inflatie. Vooral de prijzen van de groothandel stijgen nog steeds. Ook de verwachte verhoging van het minimumloon ligt ver boven de inflatiecijfers, wat ook weer opwaartse druk op de inflatie geeft. Volgens sommige specialisten loopt de Banco Central op dun ijs en moet de bank meer doen om de inflatie in toom te houden.

Voor 2011 verwacht Brazilië een economische groei van 4 tot 4,5 procent, tegen 7,5 procent in 2010. De groei lijkt wat af te zwakken, maar is robuust.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

maart 15th, 2011 at 11:18 am

Leave a Reply