De elektrische auto is helemaal niet duurzaam, zo heeft de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) onderzocht. Daarvoor zijn diverse redenen, waaronder de milieubelasting van de productie van lithium en de onmenselijke omstandigheden in de Chinese fabrieken, die de batterijen maken.
Ik wist het niet, maar ben in het geheel niet verrast. We hoorden al van het uitbuitende jaagkapitalisme dat in het bedrijf Foxconn (Apple iPads en iPhones) zorgde voor een onthutsende reeks zelfmoorden. We weten van de hongerlonen, die seizoensarbeiders over de hele wereld ontvangen, onder meer om in Brazilië het suikerriet voor ethanol te kappen in de smerige rook van de branden, die het oogsten moeten vergemakkelijken.
De slavernij is formeel juridisch misschien afgeschaft, maar bestaat effectief nog steeds in bijna alle delen van de wereld. Wereldwijd zijn er naar schatting 27 miljoen slaven, die gemiddeld US$ 90 kosten. Tussen een zesde en de helft van die 27 miljoen zijn kinderen. In 2004 werkten 218 miljoen kinderen in de wereld. (Bron)
Er zal vast wel wat aan te merken zijn op die getallen. Wereldwijd gegevens verzamelen over een illegale sector is natuurlijk niet eenvoudig. Een ding is zeker, het probleem is immens en we hebben er allemaal mee te maken. Dat willen we liever niet weten. Ook, maar niet alleen uit onmacht, want hoe kun je weten dat een product niet onder onmenselijke omstandigheden of ten koste van het milieu is gemaakt? Heel goedkope producten zijn per definitie verdacht, maar zoals het voorbeeld van sjieke producten als de iPhone, iPad en elektrische auto laat zien, een duurder product is geen garantie dat het menselijk en milieutechnisch duurzaam is.
Of zoals Jack Nouws het zegt in zijn column Mono:
“Het blijft gek, dat die überhippe gadgets voor het welvarende kapitalistische westen in communistische legbatterijen in China worden geproduceerd.”
Bert Ernste
25 mrt 11 at 14:47 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>