Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

EU: hogere radioactiviteit import uit Japan mag

one comment

Wereldkaart met stralingssymboolDe Europese Unie heeft stilletjes besloten dat etenswaren uit Japan vanaf nu radioactiever mogen zijn dan voorheen. Dat bericht onder meer het Umweltinstituut München.

De Europese Unie past daarbij een regel toe, die na de kernramp bij Tsjernobyl in het leven is geroepen: om voldoende voedsel te garanderen in het geval van een nucleaire ramp, gelden dan andere, minder strenge regels.

De Europese Unie verklaart dit nu van toepassing op de levensmiddelen uit Japan zonder dat er sprake is van een probleem in de voedselvoorziening. Ofwel: we worden aan meer straling blootgesteld dan in de gangbare norm, zonder enige dwingende reden.

Waarschijnlijk is dat vooralsnog geen reden voor grote paniek, maar het mechanisme dat hier werkzaam is, is uiterst kwalijk: in plaats van onze gezondheid voorop te stellen (de gezondheidsnorm simpelweg te handhaven), licht de EU de hand met de regels. Waarschijnlijk vanwege economische belangen. Het is maar dat u de prioriteiten kent.

Meer commentaren

(Dank aan Cappuccino schrijft voor de attendering.)

Written by Bert Ernste

maart 30th, 2011 at 3:08 pm

One Response to 'EU: hogere radioactiviteit import uit Japan mag'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'EU: hogere radioactiviteit import uit Japan mag'.

  1. Vreemde gebeurtenis inderdaad. Worden er normen vastgesteld, en als de norm wordt overschreden worden binnen de kortste keren de normen verhoogd.

    Aad Verbaast

    31 mrt 11 at 09:29

Leave a Reply