Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Portugal als Braziliaanse deelstaat

leave a comment

Kaart ontdekking BraziliëDe Financial Times lanceerde op 25 maart 2011 het idee dat Brazilië Portugal zou moeten annexeren als een overzeese deelstaat. (Artikel in Financial Times tegen betaling. Folha de São Paulo over het idee.) Dat zou Portugals financiële problemen oplossen en voor Brazilië als groot land en opkomende economische grootmacht (economische groei vorig jaar 7,5 procent) is Portugal economische gezien vrij pijnloos te integreren.

Het was natuurlijk geen serieus voorstel van de Financial Times, maar het zet wel aan het denken. Ondanks het verschil in schaalgrootte, lijkt het idee wat op de recente veranderingen op de Nederlandse Antillen. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn nu (vrijwel) Nederlandse gemeenten geworden in plaats van (een deel van) een zelfstandig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Voor de Europese Unie zou een afscheiding van Portugal heilzaam zijn. Die raakt van een financieel/economisch probleem af, dat de hele unie onder druk zet. Brazilië zou bij zo’n constructie een aantal concessies van de Europese Unie bedingen ter compensatie van het overnemen van de schulden van Portugal. Het is wel een raar idee dat de Europese Unie zwakke broeders het huis uit zou zetten, al kan daar soms reden voor zijn.

Praktisch gesproken is het natuurlijk een uiterst ingewikkelde oplossing. Portugals economisch, juridisch en sociaal systeem zou moeten worden aangepast aan de Braziliaanse wet- en regelgeving op dat gebied. Dat zou ongetwijfeld tot grote fricties en complicaties leiden.

Annexatie door Brazilië zou verder op enorm veel verzet stuiten in Portugal. Portugal, ooit een trotse zeevarende natie, die de zeeweg naar India ontdekte en koloniën had in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, heeft nu al grote moeite met zijn rol als klein land, zeker tegenover Brazilië, die enorme voormalige Portugese kolonie.

Het is evenwel interessant om na te denken over een dergelijke herschikking van de grenzen. Meer ideeën?

Meer Portugal | Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

april 3rd, 2011 at 2:46 pm

Leave a Reply