Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Help, ze proberen me in te lijven!

one comment

Foto kop uilEen koninklijk huwelijk in het Verenigd Koninkrijk en koninginnedag in Nederland. Het was twee dagen feest. De televisieverslaggevers deden opgewekt verslag. “Iedereen was in feeststemming”, zo meldden ze zonder uitzondering. Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur deed er op RTV Utrecht nog een schepje bovenop en beweerde dat iedereen het op koninginnedag leuk vindt met zo’n oranje kroon op te lopen. Nou, nee.

Rond grote evenementen gaat de Nederlandse televisie over in de stand ‘massawaan’. Het is een groot evenement en dat moet als het even kan nog groter gepraat worden. Als er belangrijke voetbalwedstrijden zijn, zie je hetzelfde mechanisme. “Er zijn zestien miljoen bondscoaches in Nederland”, hoor je dan om de haverklap.

Enig enthousiasme rond grote evenementen is prima, iedereen is zijn feest gegund, maar probeer niet de talloze mensen die er niets aan vinden, in te lijven door net te doen of iederéén opgewonden is. Dat is een nare vorm van groepsdwang. Je moet meedoen, je moet het leuk vinden, je moet gezellig doen.

Verslaggevers, ruil de journalistieke pet bij grote evenementen niet voor een feesthoed en besef dat heel veel mensen niet houden van de koninginnedagfeesten, dat talloze mensen het Britse koninklijk huwelijk gestolen kan worden en dat hele volksstammen niet houden van voetbal. Laat staan dat we allemaal ‘bondscoach’ zijn en een mening hebben over de opstelling van Jan, Piet of Klaas.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

april 30th, 2011 at 7:37 pm

One Response to 'Help, ze proberen me in te lijven!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Help, ze proberen me in te lijven!'.

 1. ik vertolluk
  ik vertolluk
  de gevoelens van het volluk
  met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter….

  Wat kost het hele spul?
  Dus Koningin, het gezin, de enorme familie, de gebouwen beveiliging, inkomen,de hele rattplan?
  80 millioen per jaar?
  En dat voor overblijfselen uit eeuwen terug.
  Zelfs geen onbesproken gedrag is noodzakelijk.

  Zo’n massa feest is dan wel leuk hoor–als je er van houd..

  Eerst gister al de engelse toestand, waar ze gelijktijdig een wedstrijd hielden wie heeft het slechtse uniform? En bewezen dat ze kennelijk ook nog kleurenblind zijn, en nu dit weer..

  Starks 1 mei, en dan 4 en 5 mei en dan is alles weer normaal…

  P.H.M.van de Kletersteeg

  30 apr 11 at 21:17

Leave a Reply