Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Braziliaanse cinema: Sonhos roubados | Gestolen dromen

leave a comment

Poster filmDe film Sonhos roubados (Gestolen dromen) (2009) van Sandra Werneck vertelt het verhaal van drie meisjes | jonge vrouwen in een arme wijk van Rio de Janeiro. Naarstig op zoek naar een beetje geluk, hebben ze het alle drie moeilijk. De film is gebaseerd op het boek As Meninas da Esquina (De meisjes van de hoek) van Eliane Trindade.

Jéssica heeft een dochtertje bij een evangelische vader, wat leidt tot onenigheid over de voogdij. Ze woont met haar zieke, rokende en drinkende grootvader, die heel weinig verdient met fietsen maken. Jéssica gaat als prostitué naar een gevangenis (waar intiem bezoek toegestaan is) en ziet een uitweg door met de gevangene te trouwen.

Daiane is wat jonger (14). Ze leeft bij een oom en tante. De oom misbruikt haar. Daiane weet wie haar vader is, maar deze wil weinig van haar weten – tot haar verdriet. Ze wil graag een groot feest geven voor haar vijftiende verjaardag.

Sabrina wordt verliefd op een drugshandelaar, wat haar een redelijk mooi appartement oplevert, maar als ze zwanger wordt en geen abortus wil, wil haar vriend niets meer met haar te maken hebben.

Alle drie zoeken een uitweg uit de armoede in de prostitutie. De film brengt het leven van de drie en de nare kanten van (jeugd)prostitutie onnadrukkelijk, maar sterk in beeld.

Ondanks die sterke beelden, slaagde de film er niet in om mij mee te slepen. Dat komt door een gebrek aan dramatische ontwikkeling. Vanaf het begin van de film zie je dat de meisjes weinig kansen hebben, de kleine kansjes die ze zien, mislukken vrijwel direct helemaal of gedeeltelijk. Anders gezegd: de dromen zijn op voorhand al geroofd. Dat is de realiteit voor velen in de arme wijken van Brazilië en die realiteit is beklemmend, ook in de film.

Anderhalf uur beklemming zonder dat er veel gebeurt, gaf mij echter een ongemakkelijk gevoel en niet het idee dat ik een mooie film zag over nare dingen. Wellicht dat de film wel een dramatisch effect heeft op mensen, die de realiteit van de arme wijken van Brazilië nog niet zo kennen, want het leven van de drie meisjes | jonge vrouwen wordt wel sterk verbeeld.

Het Laff (Latijns Amerikaans Film Festival) in Utrecht liet zich bij deze film niet van zijn goede kant zien.

Meer Braziliaanse film

Written by Bert Ernste

mei 8th, 2011 at 9:39 am

Leave a Reply