Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Sexy kleding: Slutwalk

3 comments

Eerder dit jaar zei een Canadese politieman dat “vrouwen zich niet als een slet moeten kleden om seksueel misbruik te voorkomen”. Wat bedoeld was als veiligheidstip vergelijkbaar met “loop in Rio de Janeiro niet met een dure camera op je buik”, werd opgevat alsof de politieman zei dat het je eigen schuld is als je aangerand wordt, terwijl je sexy kleding draagt.

Een storm van protest was het gevolg. Er kwam een zogenoemde ‘Slutwalk’, een protestoptocht in uitdagende kleding om te onderstrepen dat vrouwen het recht hebben zich te kleden zoals zij willen zonder gemolesteerd te worden. Inderdaad kan sexy kleding of een excentrieke outfit nooit en te nimmer een excuus zijn voor aanranding of welke vorm van lastig vallen ook. De ‘Slutwalk’ komt nu ook naar Amsterdam.

En toch, enig gevoel voor passende kleding gegeven bepaalde omstandigheden kan geen kwaad. Sterker, vrijwel iedereen heeft wel een besef van wat op bepaalde momenten passend is. Normaliter gaat niemand in bikini of zwembroek naar een opening van een expositie in een kunstgalerie. Spanjaarden spreken met afgrijzen van buitenlandse toeristes, die topless in de supermarkt rondlopen. Brazilianen, die de bikini hebben weten te verkleinen tot een absoluut minimum, houden totaal niet van topless. Velen ergeren zich ’s zomers op het werk aan de harige benen uit de korte broek van mannelijke collega’s, terwijl die benen op het strand wel kunnen. Er zijn soms dus wel degelijk grenzen en de meeste mensen voelen die ook aan. Absolute vrijheid eisen over hoe je je mag kleden gaat dan ook te ver.

Probleem is natuurlijk dat je niet wilt dat de fatsoensrakkers van deze wereld de kledingnormen gaan bepalen. Ook gaat het niet aan te zeggen dat een vrouw de aanranding aan zichzelf te wijten heeft, als ze sexy gekleed gaat. Een veiligheidsadvies inhoudende dat de kans op aanranding vermindert, als een vrouw (of man) zich minder uitdagend kleedt, is evenwel iets anders dan beweren dat de aanranding eigen schuld is, als je dat advies niet opvolgt.

De ‘Slutwalk’ is als reactie op het veiligheidsadvies zwaar overtrokken, maar de meest hoerige of extreme kleding is inderdaad nooit een vrijbrief voor aanranding in welke vorm dan ook.

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

mei 16th, 2011 at 10:54 am

3 Responses to 'Sexy kleding: Slutwalk'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Sexy kleding: Slutwalk'.

 1. Eens.

  Glaswerk

  16 mei 11 at 11:59

 2. Een paar Nederlandse artsen, die in Rio de Janeiro waren voor een congres, hadden de grenzen in Brazilië niet begrepen. Ze gingen naakt te water aan het strand van Copacabana en werden na een telefoontje van buurtbewoners door de politie opgepakt.
  Bron (Portugees)

  Bert Ernste

  18 mei 11 at 11:53

 3. Mooie analyse, maar ik vind zo’n slutwalk wel een goed signaal.

  pheirman

  15 jul 11 at 09:56

Leave a Reply