Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

‘De geheugenhut’: nostalgie in een maatschappelijke context

leave a comment

Omslag boekHet wordt vaak gezegd: “lering trekken uit het verleden”. We doen het weinig. Persoonlijk vaak niet, maar ook als samenleving lijken we vaak het verleden af te willen zweren. Zo is het idee van de sociaal-democratie en met name van een overheid, die voor een aantal basisvoorzieningen en vangnetten zorgt, in een kwaad daglicht komen te staan. Gevolg is onder meer een ongebreidelde en vaak ook nog eens slecht uitgevoerde privatisering van diensten, die vroeger door de overheid werden verzorgd. Voorbeelden zijn de spoorwegen en de gezondheidszorg, waar de privatisering niet tot verbetering heeft geleid. Niet op het gebied van de dienstverlening en niet qua prijs, zoals de voorstanders van privatisering beloofden.

De Britse historicus Tony Judt schreef kort voor zijn dood een warm pleidooi voor het in ere herstellen van het idee van een gemeenschappelijk belang onder de titel Ill fares the land, vertaald als Het land is moe. Diezelfde gedachte komt naar voren in een aantal essays van Judt, waarin hij persoonlijke herinneringen koppelt aan de maatschappelijke context van die tijd. Het zijn prachtige nostalgische verhalen, die je tegelijk ook aan het denken zetten over de voordelen van een sociaal-democratische samenleving. Mooi is bijvoorbeeld zijn verhaal over de spoorwegen van vroeger. Judt noemde zijn boek met herinneringen The memory chalet, vertaald als De geheugenhut. Warm aanbevolen.

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

mei 17th, 2011 at 9:39 am

Leave a Reply