Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

West Papua, vroeger ‘ons’ Nieuw-Guinea, blijft onrustig

2 comments

Ansichtkaart met kaart van Nieuw-GuineaDe situatie in onze voormalige kolonie Nederlands Nieuw-Guinea blijft tragisch. Het gebied hoort sinds 1963 bij Indonesië dat de (mensen)rechten van de lokale bevolking, de papua’s, stelselmatig met voeten treedt. Het nieuws uit het gebied is dan ook niet zo boeiend, want steeds hetzelfde. Voor de mensen in West Papua natuurlijk vreselijk, want sinds 1963 leven zij onder het juk van een regering, die het hooguit op papier goed voorheeft met de papua’s. Veranderingen zijn er slechts mondjesmaat.

Hieronder de samenvatting van een recent rapport over West Papua en hier meer nieuws uit het gebied.

Summary

Thousands of Papuans, on May 2, began peaceful rallies demanding a referendum on West Papua’s political future, an end to “Special Autonomy,” and international intervention in to end decades of human rights abuse and injustice at the hands of the Indonesian government. The date coincides with Indonesian forced annexation of West Papua over four decades ago. Security personnel are out in force in many West Papua towns and cities and some arrests have already been reported. The annual U.S. Department of State report on human rights in Indonesia accurately and in some detail describes the extensive human rights violations in West Papua, correctly assigning blame for the abuse principally to Indonesian security forces. The report also notes that those perpetrating the abuse are largely unaccountable for their crimes. The report, as in the past, largely fails to address violations of cultural, economic and social rights. Indonesian security forces have run amok in Dogiyai district driving many from their homes following a violent protest by Papuans over the police killing of two unarmed Papuans. Papuans have urged the suspension of disbursement of special autonomy funds following findings by the Supreme Audit Agency that the funds intended to benefit Papuans have been embezzled. Yale University hosted a seminar to review of developments in and affecting West Papua. The Forestry Minister has pledged not to issue permits that would entail the destruction of pristine Papuan forests. The massive Merauke Integrated Food and Energy Estate (MIFEE) appears to be an exception to this policy.

Meer West Papua

2 Responses to 'West Papua, vroeger ‘ons’ Nieuw-Guinea, blijft onrustig'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'West Papua, vroeger ‘ons’ Nieuw-Guinea, blijft onrustig'.

 1. Voordat de VS ons ons Nederlands Indië afpakte trokken wij ons niets van Nieuw Guinea aan.
  De Wisselmeren werden pas ontdekt nadat wij alleen nog ‘ons’ deel van Nieuw Guinea hadden, naar mijn idee om koloniale ambtenaren aan het werk te houden.
  Dat men in Djakarta zich weinig van de Papuas aantrekt zal wel waar zijn.
  Ik vraag me altijd af bij dit soort rapporten wat de opstellers nu eigenlijk verwachten.
  Gedraagt Djakarta zich ten opzichte van de Papuas anders dan het westen ten opzichte van Irakezen en Afghanen ?
  Ik las net William L. Neumann, ‘America encounters Japan, From Perry to MacArthur’, 1963, 1965, New York, een m.i. zeldzaam objectief boek.
  Neumann schrijft dat alles wat de VS Japan in de dertiger jaren verweet het zelf had uitgevreten in de 19e eeuw.

  observator

  10 jun 11 at 07:56

 2. > De Wisselmeren werden pas ontdekt nadat wij alleen nog ‘ons’ deel van Nieuw Guinea hadden, naar mijn idee om koloniale ambtenaren aan het werk te houden. <

  Dat is niet juist. De Wisselmeren zijn in 1936 ontdekt, toen heel Indië nog Nederlands was. In 1939 ging het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap er heen met een expeditie. Hier meer over de eerste jaren van de bestuurspost Wisselmeren.

  Bert Ernste

  10 jun 11 at 09:57

Leave a Reply