Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Klantonvriendelijke OV-chipkaart

one comment

Logo OV-chipkaartDe OV-chipkaart is ons verkocht, of liever door de strot geduwd, onder het motto dat het zo gemakkelijk zou worden voor de reiziger. Inmiddels is wel gebleken dat het niet om de reiziger ging, maar om de vervoersbedrijven.

Wie niet anoniem reist en een incassomachtiging afgeeft voor automatisch opladen, moet desondanks een continu voorschot bij de vervoerders inleveren. Voor wie ook per trein reist, is dat bedrag maar liefst Euro 20. Een voorfinanciering dus. Waarom kan de reis niet achteraf via zo’n incasso betaald worden? De vervoerders zitten zo op miljoenen (miljarden?) van de reizigers en trekken daar rente van. Wie zijn geld terug wil moet daar evenwel administratiekosten voor betalen.

Wie een nieuwe kortingskaart van de NS krijgt (de NS vernieuwt elke twee jaar), heeft meestal ineens twee OV-chipkaarten, want het OV-chipkaartdeel van de oude heeft een andere looptijd en blijft dus geldig voor tram en bus.

Het saldo op de oude kaart moet de klant zelf over laten zetten op de nieuwe NS-kortingskaart, ook als dat met Euro 20 overduidelijk gericht was op de trein.

Wie voor eerste klas gekozen had op zijn oude kortingskaart, moet dat voor de nieuwe opnieuw aanvragen.

Een OV-chipkaart, vele vervoerdersOver al die complicaties en de door de klant te ondernemen acties staat niets in het begeleidend schrijven bij de nieuwe kortingskaart van de NS. Geen zaak van de NS, moeten ze gedacht hebben.

Alles behalve klantvriendelijk dus.

Verder moet je goed uitkijken welke paal je gebruikt voor in- en uitchecken op stations, waar meerdere vervoerders actief zijn, want elke vervoerder heeft zijn eigen palen. Verrekt onhandig voor de reiziger, vooral als deze ter plekke niet bekend is.

Wie durft er nog te beweren dat dit ten behoeve van de reizigers is gedaan? Nederland heeft er weer een mislukt project bij. De projecttrein dendert evenwel voort, reparatie blijft uit.

Meer Nederland

Written by Bert Ernste

juni 17th, 2011 at 9:37 am

One Response to 'Klantonvriendelijke OV-chipkaart'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Klantonvriendelijke OV-chipkaart'.

  1. Ik kan nog wel meer bedenken wat mis is met deze bizarre niet-op-de-consument-gerichte constructie. Het zou toch voor iedereen goedkoper worden? Ik moet binnenkort vanuit Hilversum (Noord-Holland) naar IJlst (Friesland). Hiervoor heb ik via 9292ov.nl een planner ingevuld en ook de kosten even bekeken. Wat schets mijn verbazing? Een enkele reis in de vorm van een los kaartje is €22,40. Maar met een OV-chipkaart kost dezelfde rit mij €25,60. Dat is een verschil van €3,20 op een enkele reis!! Overigens moet ik ook een keer extra uit- en inchecken. De reden daarvan is mij niet helemaal duidelijk. Ook had ik dit nooit geweten als ik niet even op de website de prijzen had vergeleken.

    Een ander punt waar ik heel erg chagrijnig van word is de voordeelurenkaart. Dit prima werkende systeem gaat er vanaf 1 augustus 2011 uit gegooid worden voor allemaal verschillende abonnementen. Zogenaamd om de consumenten meer keus te bieden en het reizen buiten de spits aantrekkelijker te maken. Stiekem maken ze reizen buiten de spits niet aantrekkelijker, maar reizen tijdens de spits minder aantrekkelijk, door het duurder te maken. Het abonnement dat nog het meeste lijkt op onze huidige voordeelurenkaart gaat €20 per maand kosten, terwijl de voordeelurenkaart €55 per jaar kost. Dat is een procentuele stijging van 436,36%!

    Ik begrijp niet dat het Nederlandse volk niet massaal in opstand komt!

    Druivensap

    11 jul 11 at 14:00

Leave a Reply