Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Wereldomroep krijgt nobele taak, maar niet genoeg geld

2 comments

Ik pleitte al eens voor een ander soort Wereldomroep, omdat uitzendingen voor Nederlanders in het buitenland in deze tijd van internet en ander media-aanbod overbodig zijn. Ook de doelstelling ‘het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland’ is niet van deze tijd, betoogde ik.

De regering lijkt het daarmee eens te zijn en schrapt genoemde doelstellingen. Blijft voor de Wereldomroep over: ‘het voorzien in onafhankelijke informatie in landen met een informatieachterstand’. Een nobele doelstelling in een wereld met talloze landen, waar geen onafhankelijke pers is.

Helaas kiest de regering hier niet voor vanwege nobele motieven, maar vanuit een botte bezuinigingsdrang. De kwaliteit, die essentieel is voor onafhankelijke informatie, kost geld en dat geld krijgt de Wereldomroep niet.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

juni 24th, 2011 at 3:41 pm

2 Responses to 'Wereldomroep krijgt nobele taak, maar niet genoeg geld'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Wereldomroep krijgt nobele taak, maar niet genoeg geld'.

 1. Hebben we dan hier wel een onafhankelijke pers ?
  Wij hebben een satellietontvanger, en kunnen dus zenders als Russia Today, Al Jazeera en Press.tv, dat laatste komt uit Iran, zien.
  Je moet natuurlijk het engels beheersen.
  Maar dan gaan je ogen wel open over de ‘onafhankelijke’ westerse pers.
  De moordpartijen in Bahrain b.v. haalden nauwelijks de westerse media, dat Saudie Arabië daar troepen naar toe stuurde ook haat niet.
  In Bahrein is het VS militaire hoofdkwartier voor het Midden Oosten, democratie is daar dus ongewenst
  Verder blijkt dat de westerse berichtgeving over Irak, Afghanistan en Palestina zeer tendentieus is.
  Wie een somber beeld van de economische vooruitzichten voor de VS wil kan ik Russia Today aanbevelen, regelmatig komen VS bankiers en economen hun zorgen uiteenzetten.
  Duisenberg deed dat overigens ook al over de dollar in z’n laatste interview in functie, dat was in een Spaanse krant, haalde onze onafhankelijke pers ook al weer niet.

  herman

  25 jun 11 at 07:17

 2. Goed punt, de onafhankelijkheid van ‘de’ pers is ook hier betrekkelijk. Daarop doelde ik ook waar ik schreef dat kwaliteit vereist is voor de nobele taak, een kwaliteit die de Wereldomroep nu niet heeft. Toch kan het wel veel erger dan het in Nederland / Europa / VS is. Daar is ook zeer goede journalistiek te vinden, in veel landen ontbreekt die grotendeels of geheel.

  Bert Ernste

  25 jun 11 at 08:00

Leave a Reply