Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Nederlandse eetcultuur in São Paulo: kroket uit de muur

one comment

De vakjes met 'Broodie Kroket'In São Paulo kun je sinds kort Hollandse kroketten, bamischijven en andere Hollandse snacks uit de muur krijgen. Voor Brazilië een nieuw concept, dat lijkt aan te slaan. RTL Nieuws wijdde er een reportage aan. (Terzijde: op de eigen site weet RTL niet hoe je São Paulo spelt.) Het eten uit de muur is in Brazilië geïntroduceerd door Marcus Vinicius de Lima, die een aantal jaren in Nederland woonde. Meer

De export van deze Nederlandse eetcultuur zet je aan het denken. Is dit iets om als Nederlander trots op te zijn? Als een buitenlander mij vraagt wat Nederland aan moois heeft voortgebracht, zou ik eten uit de muur niet meteen een grootse Nederlandse uitvinding noemen.

Gaan de Brazilianen nu definitief mee in de ontwikkeling naar fast food, haastig en slecht (vet) eten? Niet door de Quickies, zoals de keten in Brazilië heet. Die ontwikkeling is ook in Brazilië al veel langer gaande. Fastfoodketens als McDonalds en Habib’s (Arabisch fast food) doen er goede zaken. De meeste Brazilianen geven er nog de voorkeur aan om voor de lunch even te gaan zitten, maar op de Avenida Paulista in São Paulo zie je steeds vaker mensen met een snack in de hand lopen.

Ook komt de vraag op, of eten uit de muur in São Paulo een reportage in RTL Nieuws waard was. Een leuk item kan soms wel in een nieuwsjournaal (hoewel zeker RTL Nieuws soms wel erg licht is). Gegeven het weinige nieuws dat we uit Brazilië krijgen, is het item in een journaal toch wat misplaatst. Meer iets voor een ander type programma, zou ik zeggen.

Meer Brazilië | Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

juni 27th, 2011 at 8:37 am

One Response to 'Nederlandse eetcultuur in São Paulo: kroket uit de muur'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Nederlandse eetcultuur in São Paulo: kroket uit de muur'.

  1. Vandaag las ik dat de Quickies al weer gesloten is, maar de eigenaar zegt aan een doorstart te werken op een andere locatie.

    Bert Ernste

    23 dec 11 at 14:18

Leave a Reply