Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

São Paulo: campagne tegen witte jassen op straat

leave a comment

Poster campagne tegen doktersjassen op straatIn de buurt van het Hospital das Clínicas in São Paulo, een van de beste ziekenhuizen van Latijns Amerika, zie je veel mensen op straat in doktersjas. Tussen de middag gaan artsen en verple(e)g(st)ers naar Braziliaanse gewoonte in een van de talloze restaurantjes lunchen, velen, zeer velen in hun witte jas.

Dat is niet hygiënisch, zo bevestigde ook het hoofd epidemiologie van het ziekenhuis, die ik bij toeval eens ontmoette. Vooral het risico van het meenemen van ziektes vanuit het ziekenhuis naar buiten is groot. Volgens mijn zegsman was het moeilijk om deze gewoonte van het Braziliaanse ziekenhuispersoneel te bestrijden (gewoonte, jas geeft status etc.) en inderdaad, jaar na jaar zijn er tussen de middag heel veel witte jassen op straat in de buurt van het ziekenhuis.

Zoals bijgaande poster laat zien, proberen ze er nu wel wat aan te doen. De vertaling luidt:

De witte jas is niet in de mode.
Trek dit idee aan.
Doe de witte jas uit als je de werkomgeving verlaat.
De doktersjas draagt ziektes over, als die gedragen wordt buiten de geëigende ruimte.
Vermijd besmetting van levensmiddelen en mensen in je omgeving.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

juli 5th, 2011 at 1:58 pm

Leave a Reply