Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Josee Koning zingt over Nederlands Brazilië in São Paulo

leave a comment

Foto interieur theater ontworpen door NiemeyerAan het einde van de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648), die Nederland voerde met Spanje, probeerden de Zeven Provincies (de voorloper van Nederland) om zich meester te maken van de Portugese koloniën in Afrika (Angola) en Zuid-Amerika. Gedurende enkele tientallen jaren leek het erop dat Brazilië Nederlands zou worden.

Uiteindelijk verloor Nederland Brazilië weer aan de Portugezen. In die strijd liep Domingos Fernandes Calabar over van de Portugese naar de Nederlandse kant. Er is discussie of Calabar een opportunistische verrader was, of een idealist, die met zijn overlopen koos voor de partij die het beste voor had met Brazilië.

De beroemde componist en zanger Chico Buarque de Holanda schreef er in 1973 samen met Ruy Guerra een muzikaal toneelstuk over, dat onder meer het prachtige Fado tropical bevat. Het toneelstuk werd opgevat als een aanklacht tegen het toenmalige generaalsregime in Brazilië en andere dictaturen.

Josee Koning zingt op 26 en 27 augustus 2011 in het auditorium (foto) van het Parque de Ibirapuera in São Paulo Calabar met begeleiding van Jazz Sinfônica. Als u in de gelegenheid bent, gaat dat zien!

Meer Brazilie

Written by Bert Ernste

juli 30th, 2011 at 9:15 am

Leave a Reply