Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mijn eerste radio (Nostalgie: oude techniek 4)

leave a comment

Foto van Philips transistorradio. Bron Wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philips_%22Fanette%22_7-Transistor_Radio,_Model_LOX90T,_Made_in_West_Germany,_Circa_1960_(8449243908)_(2).jpgToen ik in de zesde klas lagere school zat, ontdekte ik de radio. Eerst via de voor mij magische kristalontvanger, die een vriendje mij liet zien. Ik denk dat hij Reinier heette. Zonder batterij kon je radio ontvangen. Met een klemmetje verbond je de kristalontvanger aan bijvoorbeeld een waterleiding, die dan als antenne diende.

Zelf heb ik nooit een kristalontvanger gehad, maar van mijn spaargeld kocht ik op een gegeven moment een transistorradio’tje. Een Philips LOX90T (foto van Wikimedia). Ik weet nu nog hoe ik mij suf heb gepiekerd of ik de goedkopere uitvoering met alleen middengolf zou nemen, of de duurdere met midden- en lange golf. Uiteindelijk koos ik voor het laatste, maar ik kan mij niet herinneren dat ik die lange golf ooit gebruikt heb.

Wat was ik trots op mijn radio’tje! Het gaf me het gevoel dat ik geheel zelfstandig, dus niet via het radiotoestel in de woonkamer, verbonden was met de wereld. Het was fascinerend om allerlei stations te horen, als je de afstemschijf draaide. Ineens waren verre landen dicht bij. Al verstond ik natuurlijk nog niets van die vreemde talen. Later kwam er een korte-golfradio.

Reclame voor Philips pocketradio

Nieuwe Schiedamse Courant, jun 1961

Meer nostalgie: oude techniek

Written by Bert Ernste

september 27th, 2011 at 3:57 pm

Posted in Nederland,Wereld

Tagged with , , ,

Leave a Reply