Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Te kleine tentoonstelling Rijksmuseum

leave a comment

Foto naam Rijksmuseum op gevelHet Rijksmuseum moet woekeren met de ruimte, die de verbouwing over laat. Met de tentoonstelling De meesterwerken lukt dat goed. Een schitterende collectie, die zeer fraai is tentoongesteld. Ook de tentoonstelling Rembrandt & Degas mag er zijn, al lijkt de combinatie een tikje gezocht.

Het gaat echter mis bij de derde tentoonstelling, die het Rijksmuseum presenteert, Johan Maurits & Frans Post. Twee Nederlanders in Brazilië. Die tentoonstelling is zo klein, dat die eigenlijk geen naam mag hebben. De geschiedenis van Nederlands Brazilië is interessant genoeg, maar krijgt hier een wel erg magere behandeling. Drie kleine schilderijtjes van Frans Post en een aantal prenten. Dat is het wel zo’n beetje. Op de hoofdtentoonstelling beneden hangt nog wel een groot doek van Frans Post uit Nederlands Brazilië. Het is nogal suf om dat niet bij de toch al zo kleine tentoonstelling Johan Maurits en Frans Post te hangen.

Nee, dat had het Rijkmuseum veel beter gekund. ‘Het Rijks’ wilde blijkbaar iets te graag meedoen met het Brasil Festival Amsterdam.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

september 30th, 2011 at 6:37 pm

Leave a Reply