Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mijn eerste camera (Nostalgie: oude techniek 5)

2 comments

Foto van Instamatic 50. Bron: https://collection.sciencemuseumgroup.org.uk/objects/co8210887/kodak-instamatic-50-camera-pocket-camera-cartridge-cameraNiet zo heel lang nadat ik mijn eerste radio had gekocht, kreeg ik van mijn vader mijn eerste fotocamera. Een Kodak Instamatic 50 (foto van Sciencemuseumgroup.org.uk). Onder grote opwinding ging ik foto’s maken.

Toen ik vol verwachting de eerste afdrukken op ging halen, schrok ik wel van de prijs van de afdrukken. Een cadeau dat mij geld kostte … Ik vond dat maar niets en probeerde een subsidie voor de afdrukken los te peuteren bij mijn vader, maar die trapte daar niet in.

De Kodak Instamatic was eigenlijk een veredelde boxcamera, waarmee je alleen maar hoefde te richten en af te drukken. Je kon een schuifje omzetten, als het minder zonnig weer was, maar scherp stellen hoefde niet. Vanaf een bepaalde afstand was alles scherp, mits je de camera stil hield natuurlijk. De film zat in een gesloten cassette, zodat je niet hoefde te prutsen om de film in het toestel te doen.

Niet lang daarna ging ik op mijn eerste buitenlandse reis (afgezien van de reis naar Nederlands Nieuw-Guinea, waar we een jaar woonden): naar Londen. Ik heb ongeveer alle attracties in veelvoud gefotografeerd en schreef in mijn fotoalbum bij de foto’s bijna de hele reisgids over. Dat leerde ik trouwens snel af.

Meer nostalgie: oude techniek

Written by Bert Ernste

oktober 1st, 2011 at 9:37 am

2 Responses to 'Mijn eerste camera (Nostalgie: oude techniek 5)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mijn eerste camera (Nostalgie: oude techniek 5)'.

 1. Dat heeft wel iets, al die oude nostalgische dingen. Ik heb er geen foto´s meer van maar mijn eerste radio was een zeflbouwpakket van Philips. Een kristalontvanger met de naam Pionier 1. En mijn eerste camera was een eenvoudige Voigtländer. Bij elkaar gespaard met aardbeien plukken.

  Joop Liefaard

  1 okt 11 at 11:52

 2. Was die radio van jou deze, Joop? Aleen al de afbeelding van dat jongetje op de doos. Andere tijden.

  Staat jouw Voigtländer hier tussen?

  Bert Ernste

  1 okt 11 at 12:25

Leave a Reply