Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mijn eerste spiegelreflex (Nostalgie: oude techniek 6)

2 comments

Foto van Exa IIb. Bron Wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Exa_IIb_35mm_film_SLR_camera.jpgDe fotografie had mij te pakken en na een poosje werd het tijd om de eenvoudige Kodak Instamatic te vervangen door een camera met meer mogelijkheden. Er was natuurlijk nog geen internet, dus ik ploegde diverse boekjes met beschrijvingen door. Mijn zakgeld was beslist niet onbeperkt, dus de prijs was van groot belang.

Mijn eerste spiegelreflex was een Exa IIb (foto van Wikimedia). De camera’s van Exa en Exakta kwamen uit Oost-Europa, van achter het zogenoemde ijzeren gordijn. Degelijke camera’s, maar technologisch niet heel hoogstaand. Hoewel, Exakta komt wel de eer toe de eerste eenoogspiegelreflex te hebben gemaakt voor kleinbeeldfilm (1936). Er bestonden al wel tweeoogreflexcamera’s, zoals de bekende Rolleiflex.

Foto van Rico Singlex TLS. Bron Camera-wiki: http://camera-wiki.org/wiki/Ricoh_Singlex_TLS.De Exa had een eigen maat bajonetvatting voor de lenzen. Dat beperkte de keuze voor lenzen nogal. Dat was reden om later over te stappen op een Ricoh Singlex TLS (foto van Camera-wiki), een oerdegelijke camera met schroefdraadvatting net als de fameuze Pentax Spotmatic.

Het fijnmechanische van de camera’s van die tijd zal ik mij altijd herinneren. Je voelde als het ware de gordijnsluiter aflopen en de spiegel op- en neerklappen, als je afdrukte. Daarna handmatig met een hefboom de film doordraaien voor de volgende opname. Dat spande meteen de veer van de sluiter.

Foto van Pentax Spotmatic. Bron Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentax_SpotmaticOm op elk gewenst moment zowel in zwart-wit als in kleur te kunnen fotograferen, kocht ik er later in Japan een Pentax Spotmatic bij (foto van Wikipedia). Uiteraard bevatte de koffer ook nog de nodige lenzen, waardoor het een hele sjouw werd.

Inmiddels ben ik gek op digitale fotografie en al zijn mogelijkheden, maar de klik van het afdrukken van een goede mechanische camera en het hele gevoel van een fijn mechaniek in handen te hebben, die mis ik.

Meer nostalgie: oude techniek

Written by Bert Ernste

oktober 4th, 2011 at 9:11 am

2 Responses to 'Mijn eerste spiegelreflex (Nostalgie: oude techniek 6)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mijn eerste spiegelreflex (Nostalgie: oude techniek 6)'.

 1. Mooi hoor! En zonder al die automatische instellingen en programma’s waaronder digitale SLR’s zo gebukt gaan. Zo moet je nadenken voordat je iets doms doet.

  Blewbird

  4 okt 11 at 21:17

 2. Goed verhaal
  Heb ook zo de ontwikkeling van de fotografie meegemaakt vanaf 1950
  laatste analoge camera een minolta motordrive
  prettig om mee te werken
  lenzen van fisheye tot 135 mm
  nu Canon 50 d
  en een Lumix

  Fred van der Wal

  5 okt 11 at 22:30

Leave a Reply