Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Voetganger in São Paulo

3 comments

Foto man met vlag bij zebrapadVoetganger zijn in São Paulo (stad) is geen sinecure. Ik schreef al eerder dat de auto in São Paulo de baas is. Zebrapaden hebben nauwelijks betekenis in Sampa, zoals de stad ook wel genoemd wordt. Veel kruispunten hebben alleen verkeerslichten voor het snelverkeer. De voetganger gaat dan mee met het groen van de auto’s in zijn richting, maar moet dan wel zenuwachtig over zijn schouder kijken of er geen afslaand verkeer is. Waar veel Brazilianen hun richtingaanwijzer niet gebruiken, is het dubbel opletten geblazen, ook als je op een zebrapad loopt. Het helpt wel dat sommige automobilisten je luid toeterend duidelijk maken dat je snel op moet rotten.

Een ander probleem is dat vrijwel elk flatgebouw een ondergrondse garage heeft en dat de auto’s, die daaruit komen, vaak een vrij steile helling moeten nemen en dus flink vaart maken. Boven gekomen moeten ze vervolgens het trottoir oversteken. Ook dan heeft de Braziliaanse automobilist meestal weinig op met de voetganger. Die moet maar maken dat hij weg komt. De meeste automobilisten wachten ook ongegeneerd de stoep blokkerend tot ze de rijweg op kunnen.

Er gebeuren dan ook nogal wat ongelukken met voetgangers in São Paulo. In 2010 waren er 7.007 aanrijdingen, waar voetgangers bij betrokken waren. Daarbij kwamen 630 voetgangers om. Om automobilisten ervan bewust te maken dat zij ook de lopende weggebruiker dienen te respecteren zijn er televisiespotjes, die net als in Nederland vaak weinig uithalen.

Op een kruispunt van de Avenida Paulista stond de man van de foto met een vaandel, waarop staat ‘Geef voorrang aan leven. Respecteer de voetganger.’ Die tweede zin is ook te lezen op zijn T-shirt. Steeds als het licht voor de auto’s op rood gaat, stelt de man zich voor de auto’s op. Overigens zijn er op dat kruispunt wel aparte lichten voor voetgangers.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

oktober 19th, 2011 at 9:37 am

Posted in Brazilie

Tagged with , ,

3 Responses to 'Voetganger in São Paulo'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Voetganger in São Paulo'.

 1. 21 oktober 2011: Toegevoegd aan bericht cijfers over ongelukken met voetgangers in São Paulo: In 2010 waren er 7.007 aanrijdingen, waar voetgangers bij betrokken waren. Daarbij kwamen 630 voetgangers om.

  Bert Ernste

  22 okt 11 at 11:22

 2. Inderdaad, het is hier meestal oorlog tussen voetgangers en automobilisten. Het is irritant, die uitritten van garages, met rode of oranje knipperlichten en irritante toeters en bellen, die je soms zelfs ’s nachts wakker maken. Veel voetgangers proberen automobilisten die uit zo’n garage komen te dwingen tot een stop door nog net voor ze langs te schieten. Een paar dagen geleden was ik in Rio de Janeiro, waar drie dames op het trottoir tot mijn verrassing stopten toen er een auto naar buiten wilde. Maar het bleek de auto te zijn waar ze zelf mee werden opgehaald …

  Constant Coolsma

  24 okt 11 at 01:21

 3. Het kan in Brazilië soms ook anders in de verhouding voetganger – auto, al waag ik te betwijfelen dat het veel voorkomt. Zie dit blog (in het Engels).

  Bert Ernste

  26 nov 11 at 19:28

Leave a Reply