Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Verkeersdoden door verzekering en veilige auto

3 comments

Verkeer in São PauloIn Brazilië vertelde iemand hoe hij in São Paulo door een groen verkeerslicht reed en bijna werd aangereden door een taxi. “Hé, zie je niet dat het aan jouw kant op rood staat? Zo krijg je ongelukken.” De taxichauffeur haalde zijn schouders op en zei: “Ik ben goed verzekerd”.

Op televisie een reportage over dronken automobilisten. Een jonge man in een bar aan het bier. “Ga je dadelijk rijden?” “Ja natuurlijk, ik heb airbags en ABS.” Te veel veiligheidsmaatregelen kunnen leiden tot een gevoel van onkwetsbaarheid en dus roekeloosheid. Reporter: “Maar als je iemand anders aanrijdt?” “Ach, dan betaal je de borgsom en dan ben je weer vrij.”

In 2010 vielen in Brazilië 40.610 doden in het verkeer. Een stijging van 8 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Voor het tweede achtereenvolgende jaar waren er meer motorrijders dan voetgangers onder de dodelijke slachtoffers. Het aantal gewonden steeg met 15 procent naar bijna 146 duizend. De stijging komt vooral doordat er veel meer auto’s op de weg zijn als gevolg van de toegenomen welvaart in Brazilië. Verder kent het land een aantal notoir slechte wegen, veel slecht opgeleide automobilisten en (ondanks meer welvaart) veel slecht onderhouden voertuigen.

Bij de bestrijding van dronken auto rijden, heeft de Braziliaanse politie het probleem dat de grondwet zegt dat iemand niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Daaruit volgt dat automobilisten niet verplicht kunnen worden om een blaastest te doen. De gestegen welvaart in Brazilië betekent ook dat er meer gedronken wordt (en dat steeds meer Brazilianen overgewicht hebben, maar dat is een ander onderwerp).

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

november 3rd, 2011 at 11:33 am

3 Responses to 'Verkeersdoden door verzekering en veilige auto'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Verkeersdoden door verzekering en veilige auto'.

 1. Ik las vanochtend in O Estado dat het STF heeft bepaald dat rijden onder invloed als een misdaad moet worden beschouwd. Ook als dat aan het licht komt als je geen ongeluk veroorzaakt. Een stap op de goede weg lijkt mij. Maar om zaken te veranderen is er meer nodig. Vooral een verandering van mentaliteit en daar ligt een mooie taak voor de overheid, zowel de federale als die van de afzonderlijke staten. En natuurlijk ook op gemeentelijke niveau.

  Joop Liefaard

  3 nov 11 at 12:59

 2. Inderdaad een goede stap. Het wordt nu moeilijker om weg te komen met dronken auto rijden. Hier het artikel (in het Portugees). Dank voor de aanvulling. Ik had het nog niet gelezen. Voor wie het niet weet: STF is het Braziliaanse federale hooggerechtshof (Supremo Tribunal Federal).

  Bert Ernste

  3 nov 11 at 15:47

 3. Zo heb je hier de winterbanden. Ze lijken voor sommigen (velen) een vrijbrief om dus maar door te scheuren, veel te hard, ook op gladde wegen met ijzel en sneeuw erop.
  Ikzelf heb er voor gekozen, om geen winterbanden te nemen, en mijn snelheid aan te passen.
  Tja…

  Bart

  3 nov 11 at 13:03

Leave a Reply