Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vijftig jaar vlag en volkslied papua’s: treurige balans – manifestatie

3 comments

Ansichtkaart met kaart van Nieuw-GuineaOp 1 december 1961, dit jaar vijftig jaar geleden, kreeg de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea een eigen vlag en volkslied. Nederland was in de golf van dekolonisering van na de tweede wereldoorlog in de jaren ’50 begonnen met een programma om Nieuw-Guinea zelfstandig te maken. De vlag, de ‘Morgenster’, en het volkslied ‘Hai Tanahku Papua’ pasten in dat streven. Voordat het zover was, had Nederland overigens in bloedige ‘politionele acties’ geprobeerd om de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië (nu Indonesië) te voorkomen.

Grote buitenlandse druk, voortkomend uit de koude oorlog, maakte dat al in 1962 die voorgenomen onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea (nu bekend onder de naam West Papua) teniet werd gedaan. Nederland werd door de internationale gemeenschap, geleid door de Verenigde Staten die bang waren dat Indonesië communistisch zou worden, gedwongen om Nieuw-Guinea (via een tijdelijk bestuur door de Verenigde Naties) over te dragen aan Indonesië, dat aanspraken maakte op het gebied en met een invasie dreigde.

Wel werd nog bedongen dat Indonesië een volksstemming moest houden onder de papua’s, die zich dan zouden kunnen uitspreken voor of tegen de aansluiting bij Indonesië. Dat referendum van 1969 was totaal doorgestoken kaart. Tijdens de volksstemming konden alleen door Indonesië gekozen (en waar nog nodig zwaar geïntimeerde) kiesmannen zich uitspreken. Desondanks accepteerde de Verenigde Naties de volksstemming als correcte uitvoering van de verdragen.

In Indonesisch West Papua staan zware straffen op het tonen van de vlag en het zingen van het volkslied van de papua’s. Papua’s die hun democratische rechten opeisen worden mishandeld of zelfs vermoord. Meer over de huidige situatie in West Papua.

De wereldgemeenschap kijkt, net als de Nederlandse overheid, al die jaren de andere kant op, bang om een groot land als Indonesië voor het hoofd te stoten. De media, ook de Nederlandse, volgen die lijn en zijn nauwelijks meer geïnteresseerd in een gebied dat toch enkele eeuwen lang en tot een kleine vijftig jaar geleden deel uitmaakte van het koninkrijk.

1 december 2011, Plein, Den Haag, 14.00 tot 16.00 uur, manifestatie met ceremoniële vlaghijsing van de ‘Morgenster’.

De geschiedenis van West Papua, gelardeerd met enkele persoonlijke ervaringen

Nieuws over West Papua:
Infopapua
Tanahku.west-papua
Westpapuanet

Meer West Papua | Nederlands Nieuw-Guinea

3 Responses to 'Vijftig jaar vlag en volkslied papua’s: treurige balans – manifestatie'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vijftig jaar vlag en volkslied papua’s: treurige balans – manifestatie'.

 1. In de periode 1959-1960 diende ik als marinier in Nederlands Nieuw Guinea. Er is groot onrecht gedaan aan de Papua’s, ik denk vaak en met groot respect aan hen. Nederland heeft ze in de steek gelaten.

  baruman

  20 nov 11 at 23:27

 2. Nederland moet zich natuurlijk als ongevraagde ex-koloniale mogendheid schamen over van alles en nog wat en zeker ook over ons verleden in Papoea-Nieuw-Guinea,, zomaar machteloos overgelaten aan een willekeutig Indonesia. Zonder onder die last te bezwijken, moet Nederland wel blijven zeggen, dat hij/zij het oude Papoea-Nieuw Guinea,,ons zo bekend,, de allerbeste eigenstandigheid toewenst!..

  joost tibosch sr

  21 nov 11 at 02:41

 3. Inmiddels is het programma van de manifestatie verschenen.

  Programma manifestatie

  Bert Ernste

  26 nov 11 at 20:42

Leave a Reply