Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Stefan Zweig en Brazilië (2)

4 comments

Omslag boekStefan Zweig, de in Oostenrijk geboren schrijver, ontvluchtte begin jaren ’40 van vorige eeuw het door oorlog en antisemitisme geteisterde Europa en kwam in Brazilië (Petrópolis-RJ) terecht, waar hij zelfmoord pleegde.

Zweig schreef Brazilië, het land der toekomst (De Boer, 1953, oorspronkelijk Brasilien, Ein Land der Zukunft). Dat Brazilië het land van de toekomst is, is een gevleugelde uitspraak geworden, meestal gevolgd door de toevoeging “en zal dat wel altijd blijven”. Nu Brazilië een economische grootmacht aan het worden is, wordt er anders gedacht over “het land van de toekomst”, zo betoogde de New York Times op 21 november 2011 in een artikel gewijd aan Zweig. In Petrópolis wordt al een tijd gewerkt aan een museum in het huis van Zweig.

Over het tot stand komen van Brazilië, het land der toekomst schreef Alberto Dines: Stefan Zweig no país do futuro – a biografia de um livro (Stefan Zweig in het land van de toekomst – de biografie van een boek).

Zweigs autobiografie De wereld van gisteren, herinneringen van een Europeaan (Arbeiderspers 2007, oorspronkelijk: Die Welt von Gestern. Erinnerungen eines Europäers) is zeer de moeite waard. Het laat zien hoe Europese intellectuelen, die begin twintigste eeuw een soort Europese eenheid voor ogen hadden, bij het uitbreken van de twee wereldoorlogen in een nationalistische kramp schoten.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

november 22nd, 2011 at 1:18 pm

4 Responses to 'Stefan Zweig en Brazilië (2)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Stefan Zweig en Brazilië (2)'.

 1. Naar die biografie ben ik wel benieuwd.

  laila

  22 nov 11 at 14:04

 2. Via de link boven is te lezen dat het boek tweetalig is, Portugees en Duits. Ik vermoed dat het dus wel in Europa verkrijgbaar zal zijn, hoewel ik het niet zo snel terug vind. De Duitse titel is: Zweig im land der Zukunft: die Biographie eines Buches.
  Hier wel een toespraak van de auteur van het boek.

  Bert Ernste

  22 nov 11 at 19:21

 3. Kijk, dat wist ik nou weer niet. Waar internet al niet goed voor is. In Zuid-Brzilie bestond een zeer actieve Duitse kolonie. Ik weet niet wat er nog van over is.

  Wllm Kalb

  22 nov 11 at 17:03

 4. Aandacht voor Zweig in The Guardian 25 februari 2014.

  Bert Ernste

  26 feb 14 at 10:50

Leave a Reply